Управляващите предложиха прекратяване на извънредната епидемична обстановка. С готвените промени в Закона за здравето не се премахва карантината за болните лица и за техните контактни такива.

Остават и възнагражденията на медицинските работници, които са на първа линия в борбата с COVID-19. Ще се въвеждат и регионални мерки при повишаване на заболеваемостта. Остават и компенсациите за затворените бизнеси.

„Внесеният от нас проект, който е подкрепен от коалиционното управление, дава възможност да не бъдем в извънредна епидемична обстановка, но създава инструментариум за бърза реакция, ако такава е необходима. Ако имаме отново неблагоприятна промяна в бройката на новите случаи, като този законопроект дава възможност да не се въвежда отново извънредна епидемична обстановка, защото ставаме все по-опитни в контрола на тази пандемична болест“, заяви пред bTV Антон Тонев, председател на здравната комисия.

От парламентарната трибуна по-рано ГЕРБ поискаха оставката на правителството заради несправянето с редицата кризи в страната и заради ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

От ДПС поискаха правителството да изработи план за справянето с редицата кризи в страната. От „Продължаваме промяната“ пък отговориха, че се справят със ситуацията в страната.

От ГЕРБ дават на прокуратурата и КПКОНПИ бившият здравен министър Стойчо Кацаров, защото, докато е бил начело на министерството е ръководел Национален център за защита на правата в здравеопазването, като държавни болници са плащали за услугите на центъра.