bTV Media Group възложи дизайнерските и архитектурните задачи за новото си студио на една от най-успешните компании в тази област – „Вийч и Вийч”. По техни проекти са изградени студийните комплекси на обществения радиотелевизионнен гигант в Австрия – О Ер Еф, телевизия „Ал-Джазира” и други.

Пространства, подчинени на технологиите, но фокусирани върху човешкото присъствие в тях – стилът на „Вийч и Вийч” е познат на милиони телевизионни зрители по целия свят. Избрали са австрийската столица Виена за свой дом и място, на което създават бъдещето в медийния дизайн.

Снимка: bTV

Стюарт Вийч е творческият директор на компанията, превръщаща високите изисквания на телевизиите в ултрамодерна реалност: „Основахме „Вийч и Вийч” преди около 25 години с моята партньорка и съпруга Маша. Тя е рускиня, аз съм американец, а живеем във Виена, Австрия. Стартирахме в областта на електронните медии. Оттогава създаваме синтез между медиите и архитектурата, който прилагаме в много сложни международни проекти, като този за bTV”.

Снимка: bTV

Стюарт провежда стотици срещи и разговори с колегите си у нас, на които се обсъждат проектите за новото студио. Идеята е bTV Новините и публицистичните предавания да не са изолирани едно от друго, а информацията и визуалната връзка между тях да протича плавно.

Това е само една от отличителните черти на студийния дизайн за bTV, който сега е сред най-актуалните и високотехнологични в Централна и Източна Европа: „И това е много важно, че можете да имате интерактивност между предаванията, имате водещи, които се движат свободно пред камерите и така получавате 360-градусова медийна среда, която в момента разполага и с най-голямата LЕD инсталация в Европа. Така че bTV вече направи огромна стъпка напред”.

Снимка: bTV

„Вийч и Вийч” са носители на най-престижните награди за архитектура и дизайн в Европа и Съединените щати. Впечатляващи са проектите им за сградата и телевизионния комплекс на „Ал-Джазира” в Доха. Изграждат техните студия и в британската столица, където използват по специфичен начин лондонското сити за естествен декор.

Наслада за окото на зрителя и удоволствие за телевизионните журналисти са пространствата, реализирани в австрийския медиен гигант О Ер Еф и телевизията на Ар Ги И в Тел Авив.

„Общуването с хора от различни държави и култури има огромно влияние върху нас. Някои неща, които изградихме заедно с bTV не сме правили никъде другаде. bTV е уникална с формата на своята информационна програма и на това трябваше да акцентираме при създаването на новото студио”, обяснява Стюарт.

Снимка: bTV

Американският архитект Луис Съливан е автор на постулата, че „формата следва функцията”. „Вийч и Вийч” надграждат това с проектите си, в които изчистеният дизайн и вплетените в него технологии не ръководят, а помагат на хората да създават качествено и модерно телевизионно съдържание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!