Климатичните аномалии предизвикват противоречиви реакции сред производителите на грозде тази година в Пловдивско.
Докато винените сортове се радват на високо качество, десертните дават оскъдна реколта и са трудни за реализация на пазара.
Плодовете са придобили необичаен външен вид заради незапомнената суша.
Георги Джингаров е собственик на малка бутикова винарска изба в Брестовица.
Тази година добивите са ниски, но пък гроздето е с изключително качество за приготвяне на вино.
Изкупните цени за килограм винено грозде са леко повишени спрямо миналата година, но добивите са с 20% по-ниски.
„Имаме 50 декара винени сортове, предимно бели. За нас тази година беше предизвикателна, екстремна от гледна точка на жегите, но беше добра година. Не може да се оплачем“, коментира Джингаров.
На другия полюс са производителите на десертни сортове грозде. Те отчитат с 30% по-ниски добиви и некачествена продукция.
„Толкова лоша година като тази не е имало отдавна, с много ниски добиви. В края на май и началото на юни беше прекалено студено и дъждовно. А лятото пък беше прекалено сухо“, казва Иван Гюров, производител на десертно грозде в Брестовица.
Така израстват дребни зърна, а чепките – в неправилна, несъразмерна форма, нетипична за сорта.
Късният сорт „Италия“, който традиционно се бере в началото на октомври, е обран месец по-рано.
Производителите на десертни сортове очакват трудно да покрият разходите си, направени през годината.