Католическият свят се готви за Великден. Какви са традициите, свързани с празника и какво все пак е различното в различните католически държави?

Италия

Първо отиваме в Рим. Преди няколко дни в службата по време на Палмова неделя, папа Франциск призова за великденско примирие в Украйна.

След края на извънредното положение, свързано с пандемията от COVID-19, нормалността се завърна и в честванията на великденските празници във Ватикана. Пуст и осветен от стотици факли площад „Свети Петър“, който виждахме през последните години, сега е отворен за всички вярващи и поклонници, които искат да се присъединят за обща молитва с папа Франциск.

Пасхалното тридневие на Страстната седмица започна на Велики четвъртък със Света литургия на папа Франциск.  В следобедните часове папата посети затвора на Чивитавекия, където отслужи месата Ин Чена Домини (на Божията трапеза) и ритуала по измиването на краката. С жеста на измиване на краката в затвора, място на човешките слабости, папа Франциск предаде посланието за "близост и надежда" на затворниците.

От началото на своя понтификат, папата отслужва този богослужебен ритуал извън Ватикана, посещавайки затвори или центрове за бежанци.

На Разпети петък ритуалът Страсти Господни се завърна тук на Колизеума, където снощи беше изминат Кръстният път на Исус.

Тази година кръста беше носен заедно от руско и украинско семейство. На тях беше поверено молитвено размишление върху една от сцените на христовата смърт, а именно свалянето му от кръста и предаване на тялото му на майка му Дева Мария.

Точно този свещен момент е вдъхновил създаването на стотици произведения на изкуството, най-известното от които е Pietà на Микеланджело, съхранявано във Ватикана. Днес от 19:30 ч. папа Франциск ще отслужи литургия за великденско бдение в базиликата „Свети Петър“.

В допълнение към религиозните чествания, италианците празнуват и идването на пролетта. Традициите в Италия са много и разнообразни, а типичното за трапезата е козунакът във форма на гълъб, шоколадови яйца за децата, пълни с изненади, печеното агнешко и най-различни сезонни зеленчуци. В Северна Италия са разпространени игрите с варени яйца, включително и типичната за нас борба с яйца.

Любопитно е, че боядисването на яйца е една позабравена семейна традиция, към която обаче се връщат все повече италиански семейства.

Великобритания

Разпети петък и Велики понеделник са официални празници във Великобритания и повечето хора почиват. Училищата излизат във ваканция за две седмици около празника. В дните около Великден британските семейства се събират, за да прекарат времето си заедно.

Най-впечатляващата традиция за празника е церемонията Royal Maundy или кралският Велики четвъртък, която датира от времето на крал Едуард I или повече от 800 г. назад. Тя представлява раздаването на пари на Велики четвъртък на достойни възрастни хора. Тази година за първи път от десетилетия това направи принц Чарлз, който раздаде белите и червените кесии на по 96 мъже и по 96 жени – толкова, колкото години ще навърши кралица Елизабет II след седмица.

Монетите, които се раздават, са специално изработени за събитието и формата им е останала една и съща от 1670 г. насам. На Великден във Великобритания се пеят пролетни песни и настроението на хората е приповдигнато. В някои градове дори се организират и традиционни паради. Църквите се украсяват с бели лилии – символ на непорочност. А британците изпращат поздравителни картички на совите близки приятели и роднини.

Само на тези дени може да видите и мъже, които се обличат в костюми с шапки и панделки, и връзват звънчета около глезените си. Те танцуват по улиците.

Германия

За първи път от две години насам празникът не е помрачен от сянката на коронавируса. В Германия за първи път от много време насам няма да има маски, ограничения на контактите и германците се връщат към свободата и пътуването. Много германци избраха да пътуват, градовете се изпразниха, традицията в Германия повелява да се боядисат яйца от Великденския заек, който в германската култура се свързва с плодородие, те се крият в градината и децата трябва да ги открият.

Сянката на войната в Украйна оказа своето въздействие. Инфлацията тук е висока, подобно на България основни хранителни продукти вдигнаха своята цена, което пък доведе до реакция на големите вериги супермаркети, които намалиха цените за празниците, за да може поне на празника да не усеща толкова силно тази инфлация.

Норвегия

В Норвегия Великден е празник за децата, на тях им дават яйца, пълни със сладки и с шоколад. Също така Великден е разликата между зимата и пролетта, всички карат ски за последен път и затова са по потници и по къси гащи на ски, за да могат да се печат в топлото време. През последните две години всички граници бяха затворени и сега най-накрая всички могат да пътуват. По принцип само 15% от населението пътуват до чужбина, но тази година са почти 50%. В Норвегия няма голяма разлика, защото цените винаги са били високи, така че нормалните хора почти не го усещат и имаме олио, брашно, масло - всички основни храни.