Близо 2 млн българи ще посрещнат Новата година зад граница.

За някои от тях 2020г. ще започне ден по-рано.

Снимка: btvnovinite.bg

В понеделник фойерверки ще заискрят първо в тихоокенаските държави Самоа и Кирибати. Малко след това ще засияят и небесата над Нова Зеландия, последвани от Япония, Северна и Южна Корея, Китай, Индонезия, Тайланд, Филипините и още 10 държави. Кой как празнува?

Снимка: btvnovinite.bg
В Япония живеят близо 650 Българи. Цветан е един от тях. Той е там от 9 години. На Японски името му звучи Цубетан. Той ще отброява минутите от столицата Токио, където предлага на японците български вина и ракия. 

Снимка: btvnovinite.bg
"Японците посрещат новата година като си купуват традиционните ястия – така наречените осечи и ходят на будистки храм Тера и шинтуитски храм Джинджа. На 1 януари отиват и си изгарят така наречената метла от вкъщи, която стои през цялата година, за да може да изгонят злите духове и да посрещнат новата година с много позитивни емоции и много енергия. Аз лично ще посрещна новата година вкъщи, може би ще се съберем приятели българи и японци и най-важното е да се наспим" - разказва Цветан Димов

Снимка: btvnovinite.bg
"Много искам да пожелая успех на всички наши състезатели, които очакваме през олимпиадата в Токио 2020 г. Уверен съм, че ще спечелим много златни медали." - добавя още той.

Час преди нас по-голямата част от Русия и още 23 държави вече ще се е чул звънът от новогодишната наздравица. В Русия живеят близо 50 000 българи. 

Снимка: btvnovinite.bg
"Живея от много години в Москва. Жена ми е полякиня, имаме 3 деца – две големи дъщери и син. В Москва винаги на Нова година има доста сняг, доста е студено. Има големи преспи, но тази година е още топла и ние се надяваме да има сняг за новата година. Обикновено нашето семейство всяка година отива в Полша, където празнува Коледа, понякога сме в България и доста по-често оставаме в Москва, където винаги е много красиво, има много светлини и много весели хора." - разказва Янко Кирков

Снимка: btvnovinite.bg
За разлика от ниските температури в Москва, българите в Доминиканската република ще отпразнуват идването на 2020-та година на плажа. Бинка и семейството й живеят от 15 години в Пунта Кана.

Снимка: btvnovinite.bg
"Сега е около 26 градуса през деня, което придава по-различна атмосфера и на Коледа, и на НГ. Хората тук са католици, ходят на църква и след това от църквата вечерта директно към плажа. Започват с елхите още от октомври. Коледните украси са навсякъде по улиците, украсяват палмите. Празниците тук продължават няколко месеца до март" - разказва Бинка Гоцева

Снимка: btvnovinite.bg
"Типичната им храна е свързана примерно правят нещо подобно на сарми, но са обвити в палмови листа. Не са ядливи, белят си ги и вътре примерно ориз с кайма или бананово пюре с кайма. Банановото пюре не е сладко, а е специално бананово пюре, което е такъв сорт за готвене. Заря има по целия плаж, може би 350 хотела един до друг, може да си представите за какво звездно небе става въпрос." - добавя още Бинка

Снимка: btvnovinite.bg
Българите, които ще пътуват до Пунта Кана за празниците пък могат да си вземат от бутиковия шоколад, който се приготвя на работното място на Бинка и е сред най-търсените сувенири там.

Според проучване на LonelyPanet сред най-предпочитаните градове за новогодишната нощ в Европа са Берлин, Лисабон и Париж. А в света класацията водят Рио Де Женайро, Ню Йорк Сити и Кейп Таун.

От 2005-та година Марина Иванова живее в Аризона със семейството си. Овен българските обичаи, със съпруга и детето й са си осиновили и няколко американски традиции.

Снимка: btvnovinite.bg
Американците посрещат новата година най-малко 6 часа след нас. Марина разказва, че в САЩ са много популярни захарните бастунчета, както и така наречените грозни пуловри.

"С много от моите приятелки, вече стана като традиция да се събираме за коледните и новогодишните празници и да си правим коледно парти, където всички си обличат грозните пуловери и прекарваме страхотно време заедно" - добавя тя.

Снимка: btvnovinite.bg
Италианците например хвърлят старите си мебели през прозорците като вярват, че така неприятностите и несгодите ще останат в старата година. Във Венецулела в новогодишната нощ носят жълто бельо, защото смятат, че това ще им донесе много късмет.

В Дания събират чинии цяла година, а в новогодишната нощ замерят вратите на съседите си.

На първото утро от новата година се счита, че колкото повече счупени чинии има семейството пред вратата толкова по-щастливо ще бъде. Последни 2020г. ще посрещнат жителите на островите Бейкър.