В началото на месеца станахме свидетели на грандиозните чествания по повод платинения юбилей на кралица Елизабет II. Концертът пред Бъкингамския дворец събра звезди от цял свят и беше една от кулминациите на празненствата.

Българката Заря Врабчева е сценографът, който стои зад концепцията и създаването на проекта за сцената, видяна от над 1 милиард зрители.

3 юни, Лондон

Четири сцени, десетки световни звезди, хиляди светлини, стотици хиляди зрители около двореца и над 200 000 милиона пред телевизионните екрани. И една българка, част от екипа на британската компания „Стуфишн“, която девет месеца преди този ден е започнала да мисли концепцията за сцената, на която това епохално събитие се случва.

„Този проект е може би един от най-големите, по които съм работила. Екипът бяхме двама души, понякога ставахме и трима, но общо взето от самото начало с моя колега Рик Липсън го изведохме от концептуалната му фаза. Буквално от първите скици. Идеята за това как ще изглежда, всичко, до реализацията -последния ден, в който все още правихме неща още по обекта и на репетиции“, разказа Заря Врабчева.

„Всъщност идеята, която ние имахме още от началото, беше да направим едно различно събитие, което никога не беше конструирано по този начин. Да има едно преживяване на 360 градуса около този монумент, който всъщност е мемориалът на кралица Виктория и двореца. Тоест тези два емблематични архитектурни обекта да са във фокуса и в центъра на цялото събитие“, сподели още тя.

Заря живее в Лондон от близо девет години. Архитектурата е нейното призвание, но не крие, че обича класическата музика и рисуването. Любовта я откъсва от класическата архитектура и се насочва към сценографията. Усмивката ѝ личи и от картините и скиците, които рисува в свободното си време.

Заря е част от екипа на една от най-големите компании в света, която създава сценични, сценографски и технически решения за културни събития от всякакъв мащаб.

„Клиентите ни са много интересни творци от всякакъв бранш, не само музикален, театрален, шоубизнес. Правили сме от олимпийски церемонии до театрални постановки и това е много вдъхновяващо. Всеки път, когато се усети тази енергия на живата публика, независимо дали ще бъдат 50 души в залата или 50 000 на стадион, е незаменим обмен на емоции, който заедно усещаме“, споделя Заря.

Другото грандиозно събитие, в което тя е оставила своята следа, е завръщането на АББА в специално построена Арена, в създаването на която има и малко български заряд.

„Това е един много специален и уникален проект сам по себе си - както самото шоу, което се случва вътре, така у самата архитектура, в която се случва. Аз трябва да кажа, че бях част от този екип в първите девет месеца, в които се случва от общо три години, в които се работеше в нашето студио. Наистина мечтите бяха големи, а рисковете огромни и до последно никой не знаеше как ще бъде възприет от публиката, защото това бе дигитален концерт на АББА с аватари и много интересно светлинно шоу, което се случва вътре в арената“, разказа българката.

Докато учи архитектура, голяма част от проектите ѝ са свързани с образованието и не крие, че иска да съчетае тези два свята в бъдеще - сценография с някоя по-социална кауза. Не крие и че би искала да работи в България.

„България е мой дом и никога не съм успяла да се отцепя, никога не съм имала желание за това. Винаги с един крак и сърце съм там. Много неща ми липсват, разбира се, семейството, но и просто едно такова чувство за принадлежност, което е силно развито у мен. Така че гледам никога да не скъсам тази връзка и наистина много бих искала един ден да имам проекти, които да допринасят благоприятно за средата там“, казва Заря.

И докато успешно се доказва в световен град като Лондон, където много малко се обръща внимание на това откъде идваш, а какво можеш, нямаше как да не попитам Заря, която мечтае за това да създаде сценичен проект в България, какво изпълва със съдържание за нея думата „успех“.

„С течение на времето съм осъзнала, че успехът е нещо много повече вътрешно като чувство и много повече се намира в процеса и в пътя, отколкото във финалната дестинация или резултат. Ако човек вижда смисъл и така го вдъхновява и вярва в това, което се занимава, това за мен е успешно. Ако по този начин успява да вдъхновява и повлиява положително и на други хора, независимо от мащаба и страничните мнения на хора. Чувството, че правиш нещо, което ти дава смисъл - това е успех“, казва Заря Врабчева.