По неясни причини главният прокурор Гешев предпочита да уведомява европейските представители, евродепутатите от конкретна политическа сила, а не намира за необходимо да уведомява българските народни представители по това конкретно дело. Той дължи отчетност на българския парламент.

Това заяви в студиото на „Тази събота“ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Припомняме, че вчера главният прокурор бе изслушан в антикорупционната комисия в Народното събрание, след като евродепутатът Томаш Здеховски изнесе информация, че кадрите са манипулирани и се позова на информация от българската прокуратура.

„В България се диша по-леко, тежестта на корупцията определено е по-малка. Видяхме през последните шест месеца, че по важни въпроси като че ли управлението загуби темпо. Многократно от „Демократична България“ сме казвали, че ни трябва ясна програма с ясни срокове“, каза още Йорданова.

Правосъдният министър добави борбата с корупцията не е еднократен акт, а систематично усилие, което изисква воля, инструментариум и последователни усилия.

„Тя не се заключава в едни PR акции и арести. Например, повече прозрачност. Законопроектът за европейските делегирани прокурори е от май в парламента. Отне почти два месеца да стигне до първо четене в пленарна зала. Защо? Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от главния прокурор“, заяви тя.

Йорданова добави, че за България е добре да има действащ парламент.

„Това означава действащо правителство с ясно мнозинство. Ние не поставяме червени линии как то да бъде сформирано. В разговори съм убедена, че ще бъде намерен балансът. Разговори за персонален състав все още няма“, поясни тя.

Вижте повече във видеото.