Снимките и видеото с кюлчетата и парите, за които се твърдеше, че са заснети в резиденция "Секвоя" и са на експремиера Бойко Борисов, са манипулирани. Това оповести Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Информацията й е предоставена от българската прокуратурата.

Председателстващият Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Томаш Здеховски коментира, че по негова информация не може да се установи дали парите и кюлчетата от разпорстранените снимки и видео са автентични.

„Българската прокуратура предостави повече информация, която искам да споделя с вас“, каза той.

Според данните, цитирани от Здеховски, са били назначени 5 технически компютърни експертизи на публикуваните снимки и видео, а резултатът от тях показвал множество несъответствия. 

„Има многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките. Има несъответствие в цвета на водните знаци, полиграфските стикери и сенките на обектите“, обясни Томаш Здеховски.

И още – датите на заснемане на снимките били манипулирани, а метаданните на някои от тях – премахнати.

„Това е всичко и ако искате да получите това писмо от прокуратурата, ще ви го дам, защото то не е тайна“.

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова каза, че е разбрала новината от медиите.

„Аз разбрах от медиите, че главният прокурор е уведомил европейския парламент. Очаквам главният прокурор Гешев да дължи същото уважение и ниво на информираност спрямо българските народни представители“, заяви министър Надежда Йорданова.

От ГЕРБ заявиха, че се надяват „всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни през последните 2 години по-скоро да бъдат разобличени“.

„Истината рано или късно излиза наяве. Тук се колебая дали истината е излязла рано или късно. Това е единственото ми колебание“, коментира Томислав Дончев.

Пред bTV говорителят на главният прокурор Сийка Милева заяви, че няма да коментира служебна комуникация между българската и европейската прокуратура.

"Недопустимо е да се споделя противоречива информация, която не е официално становище на прокуратурата, без предварителното знание на членовете на комисията в точки, нефигуриращи в дневния ред на заседанието." Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

"Нито Европейският парламент, нито българската прокуратура твърдят, че снимките с кюлчетата са манипулирани и фалшифи", коментира евродепутатът Елена Йончева.