Да имаш успешен бизнес по време на пандемия е възможно, ако в кризата успееш да видиш възможност.

„Факт е, че много се говори за предизвикателствата в тази криза и наистина предизвикателства има много, но това са най-добрите времена, за да си проличи силното лидерство. Има не малко бизнеси, които в момента не просто се борят за оцеляване, не стагнират, а дори успяват да растат в кризата. Големият късмет, шанс или щастие за България е, че последното десетилетие разви много силен ИТ бизнес. Секторът непрекъснато расте и има много благотворно въздействие във всички останали бизнеси", заяви издателят на „Форбс“ в България Йордан Матеев в „Тази събота“. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше един процес на дигитализация през последните години, който в последно време се ускори. Тук е много важна ролята на ИТ бизнеса, който е като локомотив на процеса“, каза Матеев.

„Туризмът пострада, но дори и при него имам примери на успешно адаптиране при добри бизнес модели. Пример за такова адаптиране са ресторантите, които се пренасочиха към доставки за вкъщи. В хотелиерството заради пандемията се увеличило търсенето на къщите за гости. Започват да се търсят и собствени имоти в сферата на собствена къща извън града много често, което дава стимул и на строителството“, коментира издателят на „Форбс“.

Снимка: btvnovinite.bg

Други компании, които просперират в момента ,са фирмите за доставки. Куриерските фирми са много силни в България и разшириха значително своето портфолио. Традиционните търговци започнаха да продават своите стоки чрез куриерските фирми. Някои фирми излязоха в интернет самостоятелно. Пандемията е довела и до дигитална революция в образованието у нас, заяви Матеев.

За девета поредна година българското издание на „Форбс“ раздава своите награди, чиято цел е да се подкрепя предприемачеството. В момента тече срокът за кандидатстване.

Какви са категориите, в които се приемат кандидатури, вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!