Асоциацията на банките вече работи по удължаването на кредитния мораториум. За да можем да отсрочим кредита си в пандемията, трябва централната банка да одобри техния план. Задава се кредитна ваканция заради втората вълна на COVID-19.

Новият краен срок за прилагане на мораториума е 31 март догодина. За всеки клиент на банка максималният срок на отсрочване е 9 месеца.

Така тези, които вече са се възползвали от 6 месечния мораториум, който изтече, ще имат максимум още 3 месеца, преди да почнат да обслужват кредита си редовно.

Със сигурност удължаването на кредитната ваканция ще помогне на бизнеса и особено на тези хора, които се намират в неплатен отпуск, защото с правителствената помощ от 24 лева, те едва ли ще могат да покрият своите задължения към банките, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg

По негови данни 9 милиарда са разсрочените кредити през пролетта – 7 милиарда от които са на бизнеса, а другите 2 – на хора.

Въпреки обявената кредитна ваканция много хора са продължили да обслужват кредитите си, защото са осъзнали, че тази мярка е временна, заяви Тошев.

Именно затова не е имало голям ръст на лошите кредити и влошаване на кредитния портфейл, дори през последните три месеца те намаляват, още повече че банките са се освободили чрез продажба от такъв тип задължения, каза Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg

Наблюдава се и друг феномен – ръст на новоизтеглените кредити. С 12% повече са ипотечните заеми и с 5% повече потребителските. Това се дължи на факта, че е имало сектори, които не са били засегнати от кризата и дори е имало растеж. Такива са фармацията, енергетиката и ИТ индустрията, разкри Тошев.

Според финансиста хората вече са се отърсили от първоначалния страх и са „започнали да живеят с вируса“, а имаме и положителни новини за ваксините, затова се очаква бързо възстановяване до средата на следващата година, макар че ще има бизнеси, които няма да преживеят кризата.

Тошев посъветва кредитополучателите, ако имат затруднения, да не покриват задълженията си с нов заем, а да потърсят съдействие от своята банка. Ако теглим кредит, то парите наистина трябва да ни трябват и да сме сигурни, че ще можем да покрием плащанията по него.

Вижте целия разговор във видеото.