Тази седмица по инициатива на JAZZ FM първата българска джаз певица Лени Вълкова издаде дебютния си албум „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“. 

Дискът включва 10 новозаписани и четири песни отпреди повече от 70 години, като по този начин проследява всички важни моменти от творческия път на Лени, обрисуващи епохи от развитието на джаза у нас.

Има четири песни, специално написани за Вълкова от Патриарха на българската музика – Йосиф Цанков, както и световни шлагери с нейни хумористични български текстове за любовта, джаз стандарти, оперна ария и дори джаз класика с импровизации на певицата в модерен клубен аранжимент и ремикс на диджей Mr. Moon - Младен Димитров.

Автор на аранжиментите за квартет и квинтет е внукът на Йосиф Цанков – Вили Стоянов. В тях свирят едни от най-ярките имена на съвременната ни джаз сцена – Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Гост солист е тромпетистът Мишо Йосифов.

Лени Вълкова е родена в София. Потомък е на първите заселници на територията на район „Илинден“. Учи оперно пеене в Музикалната академия при проф. Иван Попов. Първите си стъпки като певица прави в столично читалище, за да се превърне в една от примите на българския джаз, обикаляла световните сцени заедно с Леа Иванова и установила се през последните 30 години в Лондон.

През 1942 г. започва да пее като солистка във формацията „Джаз Овчаров“. Една от първите изпълнителки е на джаз в България – заедно с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като „Трите Ел“. Вълкова е солистка и в „Джаза на младите“, просъществувал до 1956 г. Там пее с Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова (Нора Нова). Вокал е в оркестъра „Джаз темпо“, прераснал в Биг бенд на Българското национално радио. През 2017 г. у нас бе отбелязан 90-годишният юбилей на Лени Вълкова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!