Нови случаи на чума по свинете у нас беше регистриран от БАБХ последните дни в Никополско.

В село Новачене продължава битката на ветеринарните от Агенцията по безопасност на храните с чумата по свинете.

Жандармерия следи всички коли, които влизат и излизат от селото, да преминат дезинфекция. В трикилометровата зона на зараза попада само село Новачене и само тук трябва да бъдат евтаназирани животни. Те са 50 по списък, като до момента са унищожени общо  5. Хората вече са изклали животните и са пробрали месото във фризерите, но недоволстват, защото това е препитанието им.

Болестта не е опасна за хората, но може да доведе до катастрофални загуби за икономиката.

"Опасно е, ако заразата влезе в свинефермите, защото тогава щетите ще са за милиони левове, в Румъния вече търпят огромни загуби”, посочи в предаването "Тази събота" зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.  

Много от стопаните на прасета обаче ги крият от експертите.

„Играта на криеница е доста опасна”, заяви Янко Иванов. По думите му практиката да се умъртвяват животните е с цел да не се разпространява заразата. 

Той обясни още, че африканската чума по свинете не се пренася чрез комарите. "Западно нилската треска се пренася с комарите тя засяга коне , птици и хора", посочи Янко Иванов.   

Според него месото на прасетата в заразените територии не е опасно за хората, но апелира животните да бъдат подложени на преглед и тогава стопаните да решат дали да го консумират.

"По закон няма предвидено обезщетение за хора, които не са регистрирали животните си, те обаче могат да получат помощ,  но това не е и обезщетение", обясни зам.-министърът.