Втори ден евтаназират животни в Никополско, след като бе открито огнище на африканска чума по свинете в село Жернов.

След вчерашното напрежение днес ветеринарите смениха тактиката, за да не стресират стопаните. Оказва се, обаче, че много от тях са реагирали предварително и повечето животни са изклани.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно беше открито още едно огнище на заразата. БАБХ потвърди нов случай на африканска чума в село Новачене. Предвижда се създаване на нова трикилометрова зона и повтаряне на всички мерки, предприети и в село Жернов.

Алгоритъмът е вземане на проби и незабавно евтаназиране. А също и обезпаразитяване на имота и превозните средства.

Ветеринарите обикаляха напразно от врата на врата с часове. „Нямам прасе” бе най-честият отговор, който получаваха екипите, а местните негодуваха. В село Муселиево акцията приключи с едно-единствено умъртвено животно.

Под сурдинка се говореше, че повечето прасета са изклани или, което е по-лошо, транспортирани по черни пътища в  други села.

Снимка: btvnovinite.bg

„Убеден съм, че хората не са наясно колко е опасна заразата. Той си го коли, прави сланина, оттам нататък вирусът може да се разнесе в цялата страна”, обяснява директорът на БАБХ Дамян Илиев.

Откритото второ огнище на заразата у нас,  за която засега няма ваксина, стана обект на коментар и в Народното събрание

„Единственият начин ние да опазим страната си, а и самото фамилно производство са изключително стриктни превенционални мерки”, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. 

Властите са категорични – въпреки че в района гъмжи от комари, те не са причинители на заразата.