Яни Стоянов, познат като Яни Хармониката, е един от най-добрите музиканти сред рибарите и един от най-добрите рибари сред музикантите.

Майстор на Хармониката, бургазлията е автор на два албума „Не мога да повярвам” и „Все още не мога да повярвам”. Пред камерата на bTV той сподели, че работи над трети, озаглавен „Никога няма да повярвам”.

Рибарят признава, че не е вярвал в систематизацията и записа на съчинените от него мелодии. Именно за това кръщава по този начин албумите си.

За „Тази събота” той сподели, че през 2001 г. се опитва да се запише на фестивал по хармоника, но закъснява със сроковете. Прави своя дебют на подобен фестивал през 2005 г. и успява да впечатли журито. По думите му те са били изумени от неговата музика, тъй като той съчетавал типични за нашите райони неравноделни тактове.

През годините прави колекция от инструменти. Обясни, че пази между 60 и 70 инструмента. Най-старата хармоника му е подарена от германец през 1977 г.

Според него хармониката е един от най-трудните инструменти, тъй като при нея половината тонове се изпълняват при духане, а другата половина при всмукване на въздух.

Вижте още във видеото!