Отговорът на въпроса „Пирова ли е победата на Корнелия Нинова?“ ще разберем на парламентарните избори. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ Янаки Стоилов от БСП.

Последните месеци бяха турбулентни за БСП. Корнелия Нинова спечели убедително първите преки избори за лидер на левицата. Последва юбилеен 50-и конгрес, на който беше избран нов Национален съвет и от него отпаднаха знакови лица от партията. Шестима депутати обявиха, че напускат парламентарната група на БСП, а петима от тях хвърлиха и партийните си книжки.

Нинова поиска отцепниците да напуснат не само парламентарната група, но и Народното събрание.

„Напускането на парламентарната група или на партията е крайна стъпка. За да я направиш, освен вътрешнопратийните мотиви, трябва да можеш да очертаеш проблеми, които засягат хората. Не чух мотиви, отнасящи се до икономическата, социалната или външната политика“, коментира Стоилов.

Според него Нинова е амбициозна и е успала да събере многостранна подкрепа, но после се е опитала да се освободи от зависимостите, които ѝ създава тази подкрепа. „Бъдещето ще покаже дали тя може да действа независимо и последователни или реагира спонтанно“, уточни социалистът.

Относно предложената от ГЕРБ нова Конституция Стоилов напомни, че голяма част от текстовете повтарят тези в сегашния основен закон. И според него става въпрос за опит за печелене на време и отвличане на вниманието.

Янаки Стоилов е преболедувал коронавируса, състоянието му е било средно тежко, лежал е и в болница.

Вижте цялото интервю във видеото!