Какво е бъдещето на старите минерални бани в София? Защо тънат в разруха и кой носи отговорност за това - тази вечер в bTV Репортерите веднага след централната емисия новини Анна-Мария Конова ще потърси отговор на всички тези въпроси. Филмът й се казва „Изтичащото богатство“.

„Голяма част от баните са затворени. Има един добър пример – единствената реставрирана баня е тази в Банкя“, разказва авторът на филма в bTV Репортерите Анна-Мария Конова. Очаква се банята в Банкя да отвори врати през пролетта.

„Има проект за реставрацията и на банята в Овча Купел“, казва тя.

По думите й жителите на Княжево многократно са се опитвали да спасят банята, но без успех. „Няма достатъчно средства за ремонт, няма и инвеститорски интерес“, казва Анна-Мария Конова.

„В полите на Витоша с едно ниско кубенце, край една река. От много опит се знае, че банята е с лековита вода“, разказва турският пътешественик Евлия Челеби.

Реката е Владайска, а банята Княжевска. Наречена е така не случайно – в началото е използвана от турски владетели, а след Освобождението от самия княз Александър Батенберг.

„Бали Ефенди е оценил качествата на Княжевската вода“, обяснява Красимира Петрова, бивш рехабилитатор в Балнеолечебница „Княжево“.

И днес хората могат да си налеят вода от извора, също като преди. Но не и да се използват лечебните ѝ свойства в банята, защото сградата се руши.

Паднала мазилка, счупени прозорци, а някогашният двор на банята вече се е превърнал в гора. Тази гледка посреща всеки, който направи опит да се доближи до любимата баня на княза.

Красимира Петрова прекарва 20 години на това място като рехабилитатор, а Мариана Георгиева е най-честият посетител. След тежкия работен ден на крана, басейнът е място, в което намирала спокойствие.

„С такова желание съм идвала в тази баня, много ми е мъчно. Това е емблемата на Княжево, на България“, казва Мариана през сълзи.

Времето в банята спира преди 11 години, когато балнеолечебницата затваря врати.

Най-старата част на банята е женското отделение. Лековитата вода продължава да тече, но не за да пълни басейна, а за да се оттича в канала.

Местните жители са правили многократни опити да спасят сградата.