Петима българи стоят зад най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс. В продължение на близо четири години те са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни. 

Обвиняемите са Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г. Те са планирали мащабната измама с пране на пари в продължение на години.

Снимка: bTV

За целта групата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора. Участниците са предлагали консултациите си на желаещи да се регистрират в системата за помощи.

При обиска в домовете им полицията е открила пачки със 750 000 британски лири. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони.

Присвоената сума е общо 54 млн. британски лири или около 63 млн. евро.

Снимка: bTV

Какви са реакциите в социалните медии и сред британците?

Най-голям отзвук новината намери сред последователите на ТикТок. В стотици видеокоментари се показваха клипчетата, намерени в телефоните на един от обвиняемите, на които хвърлят банкноти от 20 паунда из апартамента на един от обвиняемите. 

Открити са и други видеоклипове, на които се вижда луксозният живот на българите на гърба на английската социална система.

Разкритията станаха повод за това да се повдигне отново въпросът със социалните помощи във Великобритания. По официална информация за изминалата година са предотвратени опити за измами за стотици милиони британски паунди.

Един от най-гледаните видеокоментари в ТикТок по темата поставя въпросът дали не трябва да се затегне контролът при предоставянето на подобни помощи.

Сред коментарите не липсват и въпроси за това дали Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева ще получат справедлива присъда, или ще се разминат с минимално наказание, след като са се признали за виновни в съда.

На 27 май ще станат ясни присъдите на участниците в мащабната измамна схема.