От прокуратурата в Сливен потвърдиха за bTV, че от миналата година работят по случая с българите, източили 54 милиона паунда от социални помощи във Великобритания съвместно с английските си колеги.

Ударът на петимата беше определен като най-мащабната подобна схема в Англия и Уелс.

„Нито едно от петте лица не е от Сливен, но англичаните при претърсване са установили на място, че са източвани данни на хора от града. Някои от личните документи, които са открити там и са използвани от петимата, са на жители предимно от ромската махала“, каза за bTV говорителят на прокуратурата Ваня Белева.

Бандата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора. Участниците са предлагали консултациите си на желаещи да се регистрират в системата за помощи. 

В рамките на разследването полицията идентифицирала три "фабрики за помощи" в Лондон, откъдето са идвали фалшивите молби за помощи. По време на обиските разследващите открили подправени и фалшиви документи, както и пакети с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

В някои от откритите телефони са намерени видеа, показващи кадри от луксозния живот, който измамниците са водили на гърба на британската социална система. В един от клиповете се вижда как те хвърлят банкноти от 20 лири като конфети в апартамент.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина - от октомври 2016 г. до май 2021 г., когато са арестувани за първи път, съобщава SkyNews.