За първи път в България ще бъдат показани оригинални снимки от фотографа Арнолд Нюман. Част от най-значителните му творби ще бъдат изложени в Софийска градска художествена галерия между 6 ноември и 9 декември.

В продължение на 70 години пред обектива му застават емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнеса на XX век. Пабло Пикасо, Мерилин Монро, Труман Капони, Анди Уорхол са малка част от овековечените личности. 

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

Фотосите му са оценени за милиони, а самият той е в ТОП 3 на най-добрите фотографи в света и до днес, въпреки, че умира през 2006г. на 88 годишна възраст.

Арнолд Нюман посвещава 70 години от живота си на фотографията и запечатва историята на столетието, създавайки новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, актьори, музиканти, политици: Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп, Айн Ранд, Кристиaн Диор, Капоти, Джордж Харисън, Франко, 10 американски президенти... Оставил е и много думи, с които изключително съвестно обяснява изкуството си. Един от портретите, които не успява да направи, е на Айнщайн - ученият умира ден преди тяхната среща.

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност. Малката глава на Стравински край огромния роял - това е светът на музиката. Начупеният Уорхол или очилата, през които Азимов вижда бъдещето на Вселената. Една уморена Монро - "най-тъжната жена, която съм срещал на света", ще каже после той.

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, призът по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие „Кавалер на ордена за изкуство и литература”. През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

 

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена галерия  тази есен, ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го представи, в България ще пристигне най-големият експерт на творчеството му - Уилям Юинг, световнопризнат учен в областта на фотографията, автор, куратор на изложби. 

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

 

Снимка: Фондация \"МУСИЗ\"

Фотографската изложба на Арнолд Нюман в България е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява от фондация "МУСИЗ".