„Мисля, че Путин по-скоро прагматично гледа на тези неща. Ще запази жив Навални, за да може да го изтъргува при една евентуална загуба на войната, когато ще трябва да се договаря с целия свят“. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ разследващият журналист от „Белингкат“ Христо Грозев.

„Същото се отнася и за над 15 други опозиционни лидери, които са вкарани в затвора за абсурдни неща, като например за пост във Фейсбук“, допълни той. 

Грозев участва в създаването на фирма за руския опозиционер – „Навални“, който е номиниран за „Оскар“. Заради работата си журналистът беше обявен за издирване от Руската Федерация.

„Страхът е субективно усещане, но реално – обективно, има опасност за живота ми. Ще прекарам следващите няколко месеца в труднодостъпни места, но за щастие имам повод да бъда известно време на американския континент, където е по безопасно“, каза пред bTV Грозев.

През последния месец той е получавал от правоохранителни органи на различни страни информация за повишен риск, а молбата им е била да не говори за това публично. Времето Грозев използвал, за да довърши започнати разследвания.

„Русия няма някакви напредничави технологии и единственото, с което уж можеше да се гордее, това е страшната и всемогъща система на репресия на секретните служби. Когато и този мит се разпада, на него (президента Владимир Путин) не му остава нищо“, коментира още Грозев.

Гледайте целия разговор във видеото!