„Бродски имаше едно стихотворение, в което пише „Навън да не ти е Франция“. Да, навън не е Франция, когато излезеш по улицата, но имаме сходни проблеми, тъй като светът се смали - заради напредъка на технологиите, заради глобализацията“.

Това коментира пред bTV поетът и есеист Иван Ланджев след изборите в Европа и след като президентът на Франция Еманюел Макрон разпусна парламента и свика предсрочни избори.

„Това са клишета, но те са верни – светът стана по-малък, имаме свободата да обменяме опит с него. Тенденциите са очевидни и от резултатите от евроизборите. Крайнодесният вот се покачва. Нали знаете онова особено чувство, когато би трябвало нещо да е изненадващо, има всички предпоставки да изненада, а пък ти не си изненадан. Така се чувствам и аз в момента“, сподели още той.

„Според мен случаят е класически, съществува насъбран обществен гняв от много време насам. Обикновено крайнодесните формации, както и крайнолевите, съществуват, вегетирайки основно върху този насъбран обществен гняв. Има го и те трупат дивиденти чрез него. Исторически крайнодесните формации не могат да носят политическа отговорност. Те не могат да управляват. Те обикновено катастрофират“, добави поетът.

„Илюзия е да смятаме, че те могат да са сериозни законотворци. Все пак в Европарламента проевропейското мнозинство се запази“, отбеляза Ланджев.

„Опасно е, най-фрапантното нещо е, че млади хора гласуват за крайнодесни формации“, допълни още той.

„Тези хора могат да бъдат някакъв коректив, лошото е, че е опасно. Знаем какви пакости са правили за едно много кратки времена“, каза журналистът Мария Касимова-Моасе.

„За съжаление тези резултати показват загубено чувство за историчност. Човек, който има ясно съзнание за историята, по-трудно ще я повтори. Ще знае, че не се гласува за крайнодесни партии, знае, че примерите не са добри“, отбеляза Иван Ланджев.