Иван Грозев е визуален артист, участвал в продуцирането на касови филмови ленти като „Ирландецът“, „Черно огледало“ и „Спектър“.

Той работи по визуалните ефекти на над 67 световни продукции. Следвал е инструкциите на част от най-големите режисьори като Сам Мендес, Ридли Скот, Том Форд и Мартин Скорсезе.

Във филмографията му са заглавия като, „Код: Лондон", „Х-мен“, „Спектър“, „Сезонът на вещиците“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

Само за изминалата 2019 г. Иван Грозев работи по няколко световни заглавия.

Снимка: btvnovinite.bg

Иван работи по странно стечение на обстоятелствата с петима свои съграждани от Добрич. С някои от тях той е израснал и познава добре. Основната му работа е била съсредоточена в състаряването или подмладяването на героите във филмите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е един сериозен процес, в който, както има артистизъм, естествено, има неща, които буквално ги изрисуваш, но има и сериозна техническа част. Сцените са дълги, това е движение. Трябва всичко да е адекватно позиционирано. Използвахме комбинация от различни техники“, разказва той.

Във филма „Ирландецът“ на Скорсезе има пътуване между възрастите на героите. По думите на Иван ефектът трудно би постигнат с грим. Затова се включват и модерните технологии. Той смята, че може да се получи и с грим, но с друг бюджет.

Снимка: btvnovinite.bg

В хода на снимките е имало сцени, в които е работел основно с образа на носителя на „Оскар“ Робърт Де Ниро. Занимава се и с Ал Пачино.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имахме някакви известни проблеми, защото повечето софтуери в момента в наши дни са направени на база на дигиталния формат и трябва да се правят корекции, защото се даваха грешки, някои неща не са стабилни. Въпреки всичко се наложи дообработка на лентата -прашинки, драскотини. Това е нещо, което аз съм правил преди 15 години“, разказа визуалният артист.

През 2018 г. екипът, в който е Иван получава награда „Ейми“ за ТВ сериала „Престъпление“ с участието на Дакота Фанинг и Люк Евънс.

По думите му режисьорът на „Спектър“ Сам Мендес е човек със задълбочено виждане.

Снимка: btvnovinite.bg

А що се отнася до филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, Иван разказва, че е станал свидетел на уникален труд от страна на артисти и аниматори и тяхната цел да пресъздадат всичко.

Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност, Иван е част от света на киното далеч преди дигитализацията. В родния му Добрич е и първата му работа в телевизия. По-късно идва в столицата.

В София се занимава със сканиране на кадри от ленти. След това започва да обработва лентата кадър по кадър – първият етап, при който се сблъсква с постпродукция.

Напуска България през 2007-2008 година. Трупа опит в Кипър, Чехия, Великобритания.

Снимка: btvnovinite.bg

Връща се у нас след почти 15 години. Признава, че удовлетворен от това да твори у нас.

Днес работи по няколко сериала за най-големите кино студиа в света, както и по предстоящ сериал с участието на актьори от „Игра на тронове“, „Готъм“ и „Дедпул“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!