Вместо да изпълнява функциите, за които беше създадено, специализираното правосъдието се превърна в инструмент на властта. Нямаше никакъв успех в борбата с корупцията по високите етажи. Усещането, което остави, е за извънреден съд, а не за специализиран. Това коментира в предаването „Тази събота и неделя“ бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Преди дни парламентът закри окончателно специализираните съд и прокуратура, след като депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Според Иван Дерменджиев Висшият съдебен съвет няма да стигне до решение за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Честно казано аз смятах, че е възможно, но следейки събитията все повече стигам до извода, че този състав на Висшия съдебен съвет ще се стреми да отклони този въпрос и да не взима решение по същество“, посочи той.

За решението на Софийския районен съд, че бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е задържан незаконосъобразно на 17 март, Дерменджиев отбеляза, че то не е окончателно.

„Нека да изчакаме окончателното произнасяне, защото до момента ние имаме един акт, който не е породил правно действие. Може следващата инстанция да стигне до други изводи или най-малкото не е много коректно в един съдебен акт да се съдържат подобни констатации“, каза още Иван Дерменджиев.