Предвид противоконституционността на приетите промени в Закона за съдебната власт, предстои да бъде сезиран Конституционният съд, обяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БТА.

От съобщение на държавното обвинение се разбира, че той се е срещнал днес и е направил обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера от 47-ото Народно събрание на второ четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури.

"Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията", каза Гешев на магистратите.

По думите му спецструктурите са постигнали безспорни резултати, а закриването им е в резултат от това, че те работят. Според него тези, които хората наричат "олигархия" и "мафия", имат интерес от регрес в борбата с престъпността и приключване "безславно" на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза.