Парламентът закри окончателно специализираните съд и прокуратура, след като депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Дебатите продължиха девет часа, не липсваха и скандали.

Дебатът започна с атака към закона, че цели да спре знакови дела срещу организираната престъпност. „Чии олигархични кръгове защитавате - на държавата или на тези, които ще са най-доволни от закриването на спецправосъдието?“, каза Анна Александрова от ГЕРБ. „Олигарси са тези, които са се възползвали от властта, когато вие сте управлявали и никой от тях не е осъден“, отговори Крум Зарков от БСП.

Спор имаше и какво ще стане с висящите дела - дали няма да се наложи рестарт по тях.

„Целта са дела с интерес 3 милиарда лева и само лъжете, че правите нещо добро“, каза Дани Каназирева от ГЕРБ. „Този съд беше създаден като инквизиционен орган. Със спецправосъдието беше възстановено инквизиционното начало у нас“, отговори Атанас Славов от „Демократична България“.

Темата коментира и президентът Румен Радев. „През годината сме били свидетeли на смачкани съдебни производства, на отказа от съдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически неудобни хора, така че там просто няма аргументи за защита“, каза държавният глава.

От „Възраждане“ се изказаха само процедурно, а от ДПС запазиха мълчание. Управляващи и опозиция се скараха и дали спецсъдът е издавал спорни разрешения за подслушване.

Припомняме, че законът влиза в сила 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник. Тоест - от средата на юли. Висящите дела ще бъдат прехвърлени по компетентност на различни съдилища в София и страната.