Премиерата на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров „Историята на едно предателство“, вдъхновен изцяло от книгата на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания“, събра десетки киномани в Копривщица. 

Градът е родното място на Георги Бенковски. Въпреки че има тежко детство, той става част от революционния комитет и не спира да се бори за България. 180-ата годишнина от рождението му се съчетава и с честванията по случай Деня на Независимостта.

Един от най-бунтовническите епизоди от българската история, преплетен в приятелството между Захарий Стоянов, Георги Бенковски, но и предателството на дядо Въльо. Записан и останал във времето до неговата съвременна екранизация „Записки по едно предателство“. А специалната предпремиерна прожекция събра десетки киномани в читалището на Копривщица.

Снимка: bTV


„Всичко беше много достоверно и истинско. Това, което слушахме днес по къщите музеи го видяхме накрая като венец така претворено“, казва Сашка.

„Възхитен съм от това, което са направили младите хора, не стари артисти, а младите хора“, споделя Михаил Неделев.

Снимка: bTV


Стремежът не само на режисьора и сценарист проф. Георги Дюлгеров, но и на целия екип към достоверност на епохата отнема месеци в създаването на всеки един исторически детайл.  

„Това е една епоха, по която има малко фотографии, повечето описания са търсени от текст, литература, картини, за да се стигне до автентичност в костюма. Те са от естествени материали, с естествените оловни копчета, с плетения калпак на Захарий, който намерихме по неговите записки“, казва Стамена Стоева, художник по костюмите.

Снимка: bTV

А в ролята на Захарий Стоянов се превъплъщава младият актьор Иван Николов.

„Благодаря на Георги Дюлгеров, че ми се довери да направя тази роля, това е моят дебют в пълнометражното кино, беше плод на много работа и на взаимно доверие между режисьора, актьорите и всички от екипа“, споделя актьорът Иван Николов.

Ролята на Бенковски пък е поверена на друг млад актьор – Пламен Димов.

„Дотогава не обичах много кафе, но един ден като се напънах – на всеки кадър по една чаша кафе. Вечерта бях като бухал. Оттогава започнах да пия много кафе“, разказва актьорът Пламен Димов.

„Като един млад човек, който учи история в училище, бих казала че филмът е начин да се пренесеш в това време“, коментира  Диана Иванова.

От 29 септември филмът „Записки по едно предателство“ излиза по кината.

Гледайте интервюто на Цветелина Петрунова с режисьора Георги Дюлгеров на 24 септември в „Тази неделя“.