Село Голяма Желязна до Троян се очаква да се превърне в кулинарен и занаятчийски център. Преди три години, малко след табелата на село Голяма Желязна и зад зелените храсти на полуразрушен зид, няколко ентусиасти откриват полуразрушените коридори на старо училище. 

И се обединяват в своята „Шарена задруга“ в името на един по-различен образователен център с бъдеща кулинарна академия и занаятчийско училище.

Как Росица Мутафчиева и Юри Стайков създават инициативата „Шарена задруга“?

„Всъщност ние се загубихме в района. Семейно се разхождахме и търсихме язовир, вода и някъде, където да седнем, да си починем. Съвсем случайно влязохме в Голяма Желязна. За да стигнеш до язовир Сопот, се минава през Голяма Желязна, така че влязохме в селото и попаднахме на това прекрасно училище. Много добре си спомняме как то се яви пред нас. Беше един прекрасен слънчев ден. То светеше“, спомня си Росица Мутафчиева.

Снимка: bTV

„Изоставено училище. Децата сякаш си бяха тръгнали ей така от чиновете. Навсякъде имаше надписи по дъските, – задачи, изречения и т.н. Имаше тетрадки, учебници, карти, всякакви учебни помагала. Беше малко тъжно. Всъщност не малко - беше тъжно“, добави Юри Стайков.

Снимка: bTV

„В началото е имало много деца в района. Богато село е било и затова са искали да построят едно впечатляващо училище. Цар Борис е минал тогава из региона и е попаднал на строежа. Впечатлен от този строеж, е казал на хората от селото, че ще подкрепи тази инициатива и те, очаровани от това, са впрегнали абсолютно всички майстори от региона – дърводелци, дърворезбари, изобщо строители, за да построят училището максимално бързо“, допълни Росица.

Снимка: bTV

А след предстоящите дълги ремонтни дейности училището ще посрещне отново ученици.

Снимка: bTV

Проектът е много обширен. Предвижда се едно кулинарно, едно занаятчийско училище, пансион, който ще е за учениците, и учителска къща. И двете училища ще са международни.

Снимка: bTV

Екипът на „Шарена задруга“ вече наброява над 40 души. Хора, които са специалисти в занаятите и в кулинарията, които имат отношение към проекта.

Снимка: bTV

„Смисълът е в това да оставим нещо след нас. Смисълът е в това да дадеш знание. Смисълът е в това да продължиш традиции и да помогнеш на можещите да се развиват като занаятчии, кулинари, да се продължат техните знания и умения и да се предадат нататък. Какво по-хубаво от това? В никакъв случай не съжаляваме. Това беше едно от-най хубавите неща, които сме стартирали“, каза още Росица.