Историята на Емилиан Лалев - ученият от БАН, който “лекува” китари. 

Той участва в изобретяването на очила за сънища и първия български таблет. Докато не открива истинската си страст. Повече от 20 години той “лекува” китари. Освен това свири и пее – за кучетата, хората и кучешкия живот.

“Едно квартално куче лежи до боклука и спи. Наситено от днешните две сухи хлебни кори. Ухото му клепнало няма опашка отзад. Че друго гладно куче я вчера отхапа от глад. Нещастен и грешен народ, що за скапан живот”, пее Лалев. 

“Текстът е вдъхновен от Васко Кръпката, но и аз добавих малко от мен. В София са прекалено заети с кариерата, но в провинцията директно се озоваваме в кучешкия живот. Трудно свързват двата края и имат не добри семейни ситуации – хората, които са изнервени. Страдат. Животът им минава като едно не особено приятно приключение”, разказва той.

Емилиан Лалев от 20 години лекува китари. Казва, че и те имат чувства. Той е професионален лютиер.

“Някои казват тази китара е за боклука, аз казвам, не е вярно това. Всеки инструмент мога да го възвърна – колкото и да е стар, колкото и да е амортизиран и т.н. Имам много видове подходи към едно и също нещо и това ми дава свобода. Имам свобода да променя нещо, което друг си мисли, че не мога да променя. Работя го с удоволствие, с мерак”, добави Емилиан.

Емилиан няма музикално образование. 

“От малък майсторя неща – хвърчила, арбалети и подобни. Веднъж в планината на една хижа имаше китара и се влюбих в китара, и затова реших да комбинирам и двете – музиката и техническите умения. Аз съм завършил математика и психология. Постепенно се ориентирах и към програмиране, но видях, кое ме влече най-силно. Този занаят е сбъдната мечта”, смята той.

Той дълги години работи в БАН.

“Преди няколко години сглобихме първия български таблет, дори бяхме в готовност, бяхме закупили компонентите за производство, но големи компании много бързо развиха технологията и нашата остана изостанала, затова се оказахме”, каза той. 

“Очила за сънища някои от хората може да ме разпознаят затова. Измислих сензор, който да ти покаже кога сънуваш и евентуално, ако искаш да се събудиш и да си запомниш съня, защото ние обикновено не си помним сънищата. Това е възможно на бързи очни движения на съня – когато човек сънува, очите под клепачите се движат на ляво на дясно. Сензорът може да улови това движение и да задейства някаква аларма, някакъв звънец, който да се събуди и ти в този момент можеш да запишеш своя сън и да заспиш”, разказа Емилиан. 

Той обясни, че сънищата са като мечта. “Нали на английски думата е една и съща. Затова аз съм видял, че мечтите се сбъдват, затова човек, който пожелае какво да му се сбъдне, може да го сънува”, каза Емилиан.

Емилиан често сънува своите нови китари. Сънува и музика. Отнема му една година, докато направи първата си китара. Самоук е, но търси съвети от най-добрите.

“Имам срещи с много, много интересни хора ежедневно. Това е много голям бонус. Музиканти. Добрите свирачи на тамбура, китаристи от групи известни БТР, “Конкурент”. Идват, пробваме инструменти, говорим си, обсъждаме, измисляме. Аз обичам звука от струната, той е омагьосал целия свят. Директно влияе на чувствата звукът от китарата – радва, или натъжава или разбира”, разказа Емилиан.

Дали разполага с много, или пък с малко, ако го попитате за собствения му живот, ще ви отговори, че е щастлив. А щастието не го измерва в количество.

“Да, щастлив съм. Китарите ме правят много щастлив и детето ми ме прави много щастлив. Достатъчно е да имаш смисъл. Най-достатъчното е да имаш цел и смисъл – ето това ми е философията. Ако имаш мечта, с постоянство се сбъдва. Другият начин е с късмет. Пожелавам на всички да имат късмета, но междувременно да постоянстват”, добави Емилиан.