Тази история се случва навръх Великден през 2013 г. Тогава Бисер Караиванов е на 33 години и има нужда от чернодробна трансплантация, за да продължи да живее. Операцията се извършва от екипа на проф. Никола Владов и започва в полунощ на 4 срещу 5 май, когато християнският свят си казва „Христос Воскресе“.

„Бяхме на обяд в Синеморец. Обадиха ми се и аз тръгнах. По пътя ми казаха, че донорът е нестабилен и трябваше да изчакаме малко. Стабилизираха го и продължихме по пътя“, спомня си Владов.

„Операцията започна в 12 ч. през нощта и завърши в ранните часове на сутринта“, спомня си лекарят. По думите му той е напуснал операционната зала с добро чувство.

„Ние не гледаме на тези моменти толкова емоционално, напротив – опитваме се да сме хладнокръвни и да спазваме правилата на хирургията“, казва Владов.

Хирургът споделя, че не вярва в чудеса, защото те се случват на тези, които могат и знаят.

Историята си спомня и спасеният мъж. „Бисер Караиванов съм, трансплантиран съм, чернодробна трансплантация 2013 г. май месец“. Така започва разказа за живота си спасеният преди 9 години мъж.

Денят преди Великден Бисер получава обаждане от Военна болница, че има донорска ситуация и трабва да се опита да се извърши трансплантация.

„Бях извън София, но може би за около час пристигнах. Срещнах се с хора от eкипа на проф. Владов, започнах най–различни изследвания, в същото време се сформираше целият екип, който отговарят за трансплатазията“, спомня си още Бисер.   

Самата организация за трансплантацията върви много преди той да получи обаждането. „Но от момента, в който ми се обаждат, до мемента, в който се извърши трансплантацията, това беше за часове“, добавя той.

„Втори живот, това е за мене великденското чудо“, категоричен е Бисер.

„Имам две деца, като второто ми дете се роди след трансплантацията. Това е доказателство, че човек продължава да живее един пълноценен живот“, споделя той.

„Пожелавам на проф. Владов и целия му екип да са живи и здрави и да продължават да вършат чудеса“, казва Бисер.

Проф. Владов казва, че има над 80 пациента. „Бисер е едно прекрасно момче, което с много търпение успя да се измъкне от цялата ситуация и сега живее един пълноценен живот“, казва Владов.

Целият разговор вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!