Българската мусака вече не е най-вредна за климата от всички ястия в Европа. Седмица, след като британско проучване определи мусаката като най–опасна за околната среда, авторите на проучването признаха, че са допуснали грешка. Така ястието от позорната първа вече е на трета позиция.

„Разбира се, че има грешка… Тук има една основно грешка и тя е в това какво разглеждаме и какво точно изчисляваме. Много смешно е, че най-щадящо световния климат са лукът и доматите – имат най-малак въглероден отпечатък. Но в края на краищата, ако започнем да хрупаме по цял ден лук и домати, ние няма да можем да снабдим нашето тяло с необходимите витамини. А мусаката ни дава всичко възможно в концентриран вид. Ние сме месоядни и всеядни“, коментира проф. Рачев.

Неговата препоръка към хората е да сготвят днес телешко, както са планирали да го направят, защото то е изключително полезно.

По думите му изследването, което определя българската мусака като най-опасно за околната среда ястие, е поръчково. Той напомни, че кухнята на британците е една от най-калоричните и включваща много месо.

„Явно трябва да се чувстваме виновни, че се храним. Никога досега в историята на човечеството не сме били толкова богати, толкова нахранени и толкова мирни, колкото в момента. 1,3 мрд. Китайци разбраха, че досега са яли само гарнитурата. Китай сега иска месо и изкупува тотално на международните пазари, за да може да нахрани своите граждани, които ядат в момента средно по 30 г месо на ден. Докато американците са абсолютните вампири със 117 г месо на ден“, допълни климатологът.

Проф. Рачев коментира и проблема с положителните тестовете за COVID-19 учени, които са пристигнали в изследователския център в Антарктида. Те са поставени първоначално в карантина, но въпреки това други двама от екипа на станцията се заразяват.

Всички са били ваксинирани и са с леки симптоми. Предполага се, че става въпрос за „Омикрон“, защото екипът е имал междинна спирка в Южна Африка.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!