Преди дни Българският хелзинкски комитет раздаде наградите „Човек на годината“. В категория „И сам войнът е войн“ приза получи Силвия Стойчева. Тя е гримьор, майка, предприемач, политолог, активист и вдъхновител. Силвия мечтае за уютно място, от което хората никога да не си тръгват и така отваря бар. 

Обича животните, а най-любими сред тях са ѝ котките. От 5 спасени котки вкъщи, постепенно се ражда идеята да създаде уютно място за тях. Барът започва да се пълни с котки и не след дълго се превръща в хотел за котки.

Снимка: btvnovinite.bg

Разказва, че Калник го намерих в калника на една кола. „Никога през живота си не е изръмжал на никой, не е посегнал на никой, раздава само любов и целувки, обожава четки, обича да се чеше и реше“, допълни тя. 

Любимец №2 се казва Дору, идва от „урод“ наобратно, защото е глуха и много своенравна котка, но и много забавна. Третата котка е Офелия, според Силвия тя е най любвеобилна. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Офелия всъщност влизаше и излизаше много дълго време, докато един път не я изритаха много зловещо, страхотна херния и бяха причинили, операция, преседя близо месец в клиника, оправи се, но от тогава вече не излиза. Ние имаме тук и пенсионери, които са се покрили“, разказа Силвия.

Освен че ги приютява, Силвия се грижи за тях като майка - храни ги, обсипва ги с любов, лекува ги и понякога успява да им намери и нов дом. Най-възрастната котка, която обитава хотела е на 17 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Неколкократно 3 или 4 животни бяха зарязани, платиха ги за няколко дни и повече никога не можахме да ги намерим тези хора. Най-тъжното беше, че едната беше доста възрастна и доста тежко прие съдбата си, но пък и намерихме страхотен дом в Германия“, добави жената.

Силвия е спасила вече над 200 животни, а за доброто си сърце този месец е отличена и със специален приз „И сам воинът е воин“. Как се нарушават правата на животните у нас и защо законите не са ефективни вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!