Пускаме сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законно организиран протест. Това каза в ефира на bTV Христо Иванов след напрежението в парк "Росенец" заради масовото плажуване на брега на парка, организирано в събота.

„Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура един час там. Повтаря пред медиите, че поведението на полицията е грешка. По закон, когато става въпрос за такива мероприятия, полицията е длъжна да се съобразява с неговите разпореждания и те го игнорираха като муха“, каза Иванов.

„Наложи се да окажем натиск върху полицията и едва тогава те видяха, че трябва да ни осигурят достъп. След това Бойко Борисов поиска оставката на директора на ОД на МВР и Младен Маринов не му я прие. Моят извод е, че полицията умишлено ни заблуди“, заяви той.

По думите му Деляна Пеевски контролира МВР, а на ГЕРБ.

„Трябва да се провери дали тези хора не са действали по план да предизвикат етническо напрежение с разделянето на двете групи. Това беше план и той е на Пеевски. Младен Маринов трябва да бъде изхвърлен от това министерство моментално“, категоричен бе Христов.

„Когато Борисов се криеше и видя, че кордонът се скъса и че планът на Пеевски да предизвика поредното етническо противопоставяне не сработи, почна да ми звъни по телефона и да търси начин да излезе от ситуацията като иска оставката на шефа на полицията“, разказа още Христо Иванов.

"В разговора той ми обеща, че ще ми предостави всички документи за „Лукойл“ и за пристанище „Росенец“. Осъдили сме държавата да ни представи едни ревизионни актове, от които да стане ясно извършват ли се там нарушения и отказва ли се България от своя митнически суверенитет", допълни Иванов.

Във връзка с посещението на плаж „Росенец“ с лодка той коментира, че никога не си е представял, че охранителите на НСО "ще се държат като лична охрана на мафиотски бос".

„Предишния ден направихме всичко възможно да се свържем с всички началници на полицията в Бургас с въпрос има ли нещо друго организирано освен това, за което ние законово още в сряда подадохме заявление. Отговорът беше "не". Кметът на Бургас ни каза същото, а ние имахме сигнали, че се готви организирано посещение на хора от ДПС. Това беше и нашето притеснение – да не се стигне до сблъсъци. Това беше и причината да искаме съдействието на полицията. Полицията ни излъга, че сме само ние“, разказа от своя страна Ивайло Мирчев.

Христо Иванов коментира и публикацията на правосъдния министър Данаил Кирилов във „Фейсбук“ по повод скандала в парк "Росенец", в който нарича клипа с него и охранителите спектакъл, а участниците с имена на анимационни герои и завоеватели.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен това е една доста нездравословна проява от негова страна и не може да ме обиди. Но това, че правосъдният министър става институционален адвокат на интересите на Ахмед Доган и на ДПС, трябва много ясно да бъде казано. Това е още една причина да смятаме, че това управление е затънало до гуша в зависимост от Пеевски“, заяви Иванов.

Той настоя за оставките на вътрешния и правосъдния министър заради това, че са се превърнали в „адвокати и подчинени на Пеевски и Доган“. От "Демократична България" искат и предсрочни избори. Ако те не се случат в най-скоро време, ще инициират серия от протести.

"Няма да спрем, докато това правителство не подаде оставка", категоричен бе Ивайло Мирчев.