Вен Смит е хиперполиглот, който владее 24 езика. Българският е любимият му.

Той чисти килими, но мечтаната му работа е да има свой канал в YouTube и да обиколи света. 

Снимка: iStock

Той разкрива и част от тайната на умението да запомня бързо думи.

"Хубаво е да се пишат списъци с думи и да си ги преговаряш в различни часове от деня. Важното е да не се прекалява с много думи наведнъж, защото мозъкът ще се измори. Трябва да знаете, че мозъкът е като мускул - изморява се. Като деца ние учим език само като слушаме. Докато сме бебета, никой не ни кара да четем, да пишем, само слушаме. Затова бих казал, че слушането е най-ефективният начин да се научи един език", обяснява Вен.

Този талант само хубава страна ли има? Има ли обратна страна?

Понякога се затруднявам да обяснявам разни неща. Например- в миналото често мълчах и слушах как говорят хората, за да получа информацията, която ми трябва на работното място, например. В такива ситуации, в които слушам какво говорят за останалите, включително и за мен. Тогава съм се възползвал от знанието на езици, казва мъжът.

Вен и майка му признават, че хиперполиглотът вероятно има форма на аутизъм, макар никога да не е бил официално диагностициран. И това е целта на този репортаж - да напомни, че "различен не значи по-малко знаещ и можещ".

Езиците, които владее Вен, са: английски, български, испански, италиански, португалски, чешки, руски, фински, уелски, хърватски, норвежки, словашки, румънски, латвийски, нахуати, американски жестов език, сръбски, френски, немски, исландски, арабски, полски, украински, грузински.

Вижте още какво каза хиперполиглотът във видеото.