Как държавата пази задържаните под домашен арест? С 250 електронни гривни следят всички обвиняеми и подсъдими. Преди 4 години държавата плати близо милион и половина европейски средства за устройствата и софтуера. 

Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина - всички те са били под домашен арест и следени с електронни гривни. 

Хората под електронно наблюдение са лишените от свобода в затворнически общежития, тези на пробация, както и тези под "домашен арест". 

Устройствата в България са два вида – гривните с радиочестота са 200, а тези с GPS – 50. Обществената поръчка за електронното наблюдение е от 2018 г. Платени са за 1 милион и 400 000 лева европейски средства. Всички устройства са свързани със сървъри, които се следят в реално време от команден център. 

“Няма съмнение по отношение на технологията, че е надеждна. Дали може да бъде преодоляна, не че е изцяло невъзможно, но практически трудно осъществимо”, казва експертът по информационна сигурност Борис Гончаров.   

В момента около 120 обвиняеми и подсъдими се следят с електронни гривни. Задържаните предпочитат гривните, защото така могат да водят нормален начин на живот чрез "домашния арест". 

“Естествено предпочита се заради несравнимо по-добрите битови и социални условия в една извън арестантска среда, където има много строг ред и правилник на неговото спазване”, смята адвокат Георги Коев. 

“Устройството се поставя в срок от три дни от получаването на съдебния акт”, заяви бившият зам.-министър на правосъдието проф. Николай Проданов. 

Изключения са местата в дома ни, където сигналът губи силата си. 

“Има някои кътчета в къщата ви - например във ваната или в мазето, където има повече препятствия пред радио честотата, блокира се и това създава аларма за нарушение, но те са несъществени”, казва Борис Гончаров. 

Сигналът от гривните показва дали мярката се спазва, или дали подсъдимият не се опитва да се отърве от устройството, докато е под домашен арест. 

Според Георги Коев е възможно да се допусне отклонение от тази мярка с разрешение на съда – примерно за зъболекар, лечение при лекар или изследване, както и при гласуване. 

Ако има индикация за нарушение, криптираната информация веднага стига до командния център. 

Проф. Николай Проданов обясни, че всяко едно прекъсване се отразява в контролната система и служителите на ГДИН трябва да реагират веднага. 

Системата записва всяко движение и нищо не остава незабелязано. 

“Вие можете да си срежете гривната с ножица. В момента, в който сложите фолио върху гривната, тя ще даде сигнал, че няма присъствие на обекта, той ще даде сигнал за нарушени, че има проблем на обекта. Това ще произведе аларма за вмешателство”, обясни Борис Гончаров.  

Задържани под домашен арест са се опитвали да излъжат електронното наблюдение, да извадят гривните от строя и да избягат. 

“Един беше тръгнал към гръцката граница, но нашите служители реагираха много бързо и полицията го задържа”, разказа проф. Николай Проданов.

“Естествено срещу всички мерки се опитват и контра мерки, целта на органите е тези мерки да нямат резултат. Всяко едно нарушение означава, че мярката е неефективна и следва да бъде заменена с по-тежка. А по-тежката е само задържане в арест”, каза Георги Коев. 

В нашумелия случай с прокурорския син от Перник обаче съдът прецени, че не трябва да връща в ареста Васил Михайлов и той остана в дома си с електронна гривна. 

Много е просто да се видят логовете на системата и да се види какво се е случило. Технологично, ако си е славил гривната това се вижда – ако е срязал нишката, тя има оптична връзка вътре. Ако я срежете, няма как да бъде закачена обратно”, обясни Борис Гончаров. 

Правосъдното министерство проверява кой по веригата е допуснал грешка.

Един от най-опитните експерти в сферата на сигурността и наблюдението ни разказва за куриозни случаи да се "хакне" проследяващия сигнал. 

“В хладилника е най-драстичният случай, човек си е сложил крака в камерата, защото преценил, че там има изолация, в кофа с лед, във вана, станиол, фолио. Имаше случай някакъв нарушител си беше срязал гривната и я сложил на кучето и беше обвинил кучето, че му я е отхапало и сложило само”, разказва Борис Гончаров. 

Минимум 6 месеца гривната с радиочестота може да работи безотказно, а животът й е до 2 години. Системата за електронен мониторинг е изключително ефикасна при серийни изнасилвачи и осъдени за участие в организирани престъпни групи, дори обвинени за убийство. Но максималният срок на наблюдение с гривна не може да бъде повече от 1 година.