Само за изминалата седмица в медиите бяха оповестени десетки измами за хиляди левове в страната ни. А тези, за които не се знае, вероятно са много повече. Толкова ли е трудно да бъдат заловени хората зад телефонната слушалка? Кое наложи да бъдат спрени мащабните полицейски акции с арести, от които последваха присъди? Как хора без декларирани доходи живеят в лукс? Какви са схемите им в България? Как мамят в Гърция?  

Ветово – меката на телефонните измамници

Луксът, който виждате от кадрите е на хора, без декларирани доходи.  Хора от меката на телефонните измамници – Ветово, живеят в лукс. Тези, които мамят с лекота вашите баби и дядовци.

Телефонни измами без граници
Снимка: btvnovinite.bg

В първа част на нашето разследване ви показахме няколко групи от Ветово, за които имаме информация, че мамят от Румъния възрастни хора в Гърция.

Видяхте групата на Венцислав Маринов – Пъпърдака. Тартор е, защото осигурява взимането на парите от жертвата и доставянето им до групата. Той има муле и затова е най-горе в йерархията.  За това той  организира телефонната измама.

Разказахме ви също как и защо стигнахме до Букурещ и  как се вербува най-важният човек в схемата-куриерът, или така нареченото муле. Видяхте как спасихме две възрастни жени, които  бяха на път да загубят спестяванията си от цял един живот. Те бяха измамени от хора, които също „въртят“ от Букурещ.  По подобен начин са измамени и други  възрастни хора не само в България, но и в Гърция. Само че, в южната ни  съседка  в по-голяма част от случаите  жертвата се срещат лице в лице с мулето. И парите се дават на ръка. В България най-утвърдената и към момента   измамна схема е фалшивата „полицейска акция“ – съдействам на полицията.

Автор на схемата е Кольо Мишинито – един от най-известните телефонни измамници от Горна Оряховица. Създава я, докато лежи в затвора и до днес остава най-популярна в страната ни.

В Гърция обаче се ползва схема, практикувана у нас преди „полицейската акция“. Как мамят там? За технологията на измамата ни разказва вътрешен човек, който е присъствал докато това се случва. Крием самоличността му, от съображение за неговата сигурност.

„Избират серия от телефонни номера най-често в Атина или Солун. И започват да набират. Когато чуят възрастен човек, започва схемата. Първо плачат: „Мамо, паднах и си счупих крака!“ Бабата и дядото почти във всички случаи питат: „Кой си? Кой е на телефона?“  Отговорът е : „Аз съм!“ Веднага след това друг глас казва: „Обаждаме се от болницата! Аз съм доктор-ортопед.“Представя се като чужденец, например испанец. „Аз съм чужденец! Не говоря добре гръцки език.“ Уточнението се прави да оправдае лошия гръцки. Точно затова и не върви полицейската схема в Гърция, защото лекари -чужденци не правят впечатление, но полицаи от друга страна вероятно няма в Гърция. Схемата продължава така: „Дъщеря ви е паднала и си е счупила крака. Трябва спешно да и направим операция, отговаря лекаря. Има счупване от кръста до коляното.“ Ако жертвата задава въпроси, веднага я прекъсват, защото иначе ще падне измамата, ще се усъмнят.

Телефонни измами без граници
Снимка: btvnovinite.bg

Тогава казват: „Изслушайте ме внимателно! Не можем да и сложим гипс. Трябва да и сложим в крака четири златни пирона. Тези златни  пирони струват 50 хиляди евро, за да може да проходи дъщеря ви както преди. Вие имате ли толкова пари?“ Тук жертвата  примерно, казва:  „Имам 10 хиляди , или 8 хиляди евро.Какво да направя?“ Измамникът казва: Вземете парите и елате да ги броите до телефонната слушалка!“Задължително искат да чуят как ги брои. И веднага я питат: „Какви банкноти са парите? От къде сте? От кой квартал сте?“ Тогава жертвата в паниката си, казва адреса. Пристига мулето и бабата  или дядото, излиза и му ги дава.

Как се намира човекът куриер, или мулето в Гърция?

Муле се намира по обяви във Фейсбук. Това групи като: Българи в Гърция, Работа в Гърция и т.н. В повечето случаи търсят жени на средна възраст, затова и гръцките мулета са жени в 80% от случаите. Когато измамникът намери такава жена от група и казва, че им трябва човек за свързване с различни институции. На по-късен етап тя ще разбере, какво точно работи. А, има и такива, които директно казват какво ще прави  човекът, който търси работа.

По  случаите, които ви показахме в първа част на нашето разследване има образувани досъдебни производства, а единият от хората зад телефонната слушалка – Васил Христов, по прякор Гръка, бе задържан с наше съдействие, докато се прибира от Румъния. Другият Стамат Стаматов потърсихме в родния му град Ветово, защото не го открихме в Букурещ. И във Ветово не го открихме, но близките му отрекоха той да се занимава с телефонни измами.

Че не се занимават, твърдят и близките на хората, които ви показахме в Букурещ. Отиваме първо в дома на тартора, защото по наша информация разказал как ще даде скромната сума от 30 000 евро, за да спре екипа ни да се занимава с него и групата му. Не го открихме в дома му. Всички, които потърсихме отново бяха зад граница. Отново в Букурещ.

Телефонни измами без граници
Снимка: btvnovinite.bg

Още много хора от Ветово  ще минат границата и ще отидат в Букурещ по начина, по който ви показахме. Малко от тях обаче ще бъдат отчетени, че са преминали и в Румъния. Само можем да предположим как се случва това.

Защо измамниците отиват в Румъния?

Отиват в Румъния, защото там знаят, че по-трудно ще бъдат заловени, обясни Сийка Милева, говорител на Главната прокуратура.

„Един от най-големите успехи на Специализираното правосъдие, признато и от европейските ни партньори, беше именно ликвидирането на телефонните измами. Помните, на ден имаше десетки случаи на измами. Възрастни хора хвърляха спестяванията си, които са събирали цял живот, през терасите. Или ги оставяха до кофи за боклук. Всичко това, благодарение на добрата работа на колегите от Специализираната прокуратура, беше ликвидирано и телефонните измами бяха забравени“, казва Милева.

Сийки Милева, говорител на Главната прокуратура
Снимка: btvnovinite.bg

Бяха забравени, но сега отново въртят и живеят на гърба на измамени възрастни хора. И отново го правят с румънски карти. Такива, каквито продават навсякъде в Румъния, дори и в хранителните магазини. Предпочитат ги не само, защото трудно ги проследяват с тях, а и защото имат много включени минути към ЕС.

Не всички обаче работят от Румъния. Има и такива, които нямат притеснения да го правят в страната ни. Като групата на двамата братя Димитър-Микалето и брат му Васил. Отново от Ветово. Собственичка на къщата във варненското село Рудник потвърждава, че братята се нейни редовни клиенти. По думите ѝ наемат къщата за три дни всяка седмица през целия летен сезон.

Разбираме, че са  5-6 човека. Бройката постоянно се мени, заради нови попълнения в групата.

Когато ги откриваме с екипа, в къщата се: Димитър-Микалето, братовчед му Божан Георгиев и човекът, който  владее отлично гръцки – Диян Димов от разградското село Дряновец. Той е основният въртач, който мами в Гърция, разказват наши отлично осведомени източници.

Как работи групата на братята Димитър и Васил?

Разбираме, че групата освен, че е от най-безстрашните е и от най-оборотните във Ветово. Става ясно, че двамата тартори – братята Димитър и Васил, се редуват. До осъществена измама групата се ръководи от единия брат. Когато приберат парите от измамената жертва, поема другият.  Въртачите също се сменят.

Дали заради зимния сезон, когато трудно се намират работещи къщи за гости по нашето Черноморие, или защото се чувстват недосегаеми, от няколко седмици работят от Ветово. По наша информация  мамят от сграда, която е на метри от новата къща на  Димитър-Микалето. Сградата всички във Ветово разпознават като бивша фурна. За спокойствието им да работят се грижи бащата на Васил и Димитър – Атанас Ваилев. Той играе ролята на отцепка, което означава, че обхожда и пази района около сградата, докато те работят, и информира хората вътре, ако някой минава по улицата. По този начин ги пази и в случай, че има опасност някой да заподозре какво точно се прави в къщата, те веднага взимат мерки. Най-сигурната защита е да унищожат телефоните и СИМ картите. За протокола, човекът отцепка Атанас Василев преди е бил зам.-кмет на Ветово.

Има и още задължителни мерки за безопасност. Човекът, който взима парите, трябва да се увери, че мулето не е полицай. А това означава, че много преди да пристигне до мястото, „събирачът“ го е видял.

Как пристига мулето?

Ако е със собствен автомобил, преди да пристигне до уреченото място, ще го напътстват да завърти на още няколко места, за да се уверят, че е техния човек. Най-често обаче мулето пристига с автобус от София, на който се качил  от Гърция.

И ако е с автобус, човекът, който ще прибира парите, още на гарата е проследил дали всичко е наред. Дори куриерът да не работи за пръв път, мерките за безопасност се спазват. Този, който носи парите никога не вижда „работодателя си“. Докато при този, който ги събира, това е  задължително.

Телефонни измами без граници
Снимка: btvnovinite.bg

Успяваме да проследим родителите на двамата тартори до мястото, откъдето взимат парите, оставени от мулето. Случва се малко преди 13 ч. на обяд в центъра на град Русе, на метри от прокуратурата и съда. В Русе и по отбивките в района редовно мулета остават пари. Парите на вашите баби и дядовци.