Вече ви разказахме за сигналите, които получихме за  фиктивни операции на пациенти в отделението по Кардиохирургия в най-голямата болница в страната ни-УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Десетки хора твърдят, че са претърпели една сърдечна операция в отделението по Кардиохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ по една клинична пътека - 119, но според документите, с които разполагаме усвоените  средства от бюджета на касата са за две операции по две различни клинични пътеки -119 и 116. 

Снимка: bTV

От разказите на тези хора и от документите, които притежаваме, стана ясно, че в Здравната каса са отчетени множество епикризи на пациенти, които те не притежават. Това потвърдиха и лекарите, дали показания пред прокуратурата.

Вие сте бивш служител на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“. И сте дал показания пред прокурор и пред съдия за това, че сте притискан да подписвате документи с невярно съдържание. Какви са тези документи?

Не само да подписвам документи с невярно съдържание, но също така и да изготвям документи с невярно съдържание. Повечето от протоколите, които съм изготвил за съответните операции по 116 клинична пътека, не са били извършвани.

След дълга кореспонденция с пресцентъра на болницата с молба за интервю от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме, успяхме да разговаряме и с началника на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ - професор д-р Генчо Начев.

Защо пациенти, които са оперирани веднъж пред Здравната каса е отчетено, че са оперирани два пъти?

Снимка: bTV

Защото са оперирани два пъти.

Сигурно е, че те са оперирани втори път?

100% е сигурно, че тези хора са оперирани, а са изписани проформа, за да може след това да се отчете другата пътека, иначе не можем да я вземем.

Значи няма фиктивни операции?

Не, няма.

Няма документи с невярно съдържание?

Не.

Снимка: bTV

Открихме и разлики в болничния престой, посочен в епикризите на пациентите и на тези, които са отчетени в здравната каса. Също и че при доста голям процент от пациентите настъпва усложнение, налагащо повторна хоспитализация и повторна операция, в повечето случаи по клинична пътека 116.

„Ето тука пише, че на 16 юни е постъпил, и на втори юли е изписан човекът, а тука пише, че сте постъпили на 16 юни, изписан сте на 25, на 27 и пак сте приет“, каза Тодор Наков, село Йоаким Груево, община Стамболийски.

„Тая практика не е в последната година или за последните две-три години. Това не е само тук, това е навсякъде“, каза проф. д-р Генчо Начев.

А сега тези хора, които са получили една епикриза и решат, че искат и двете от къде могат да си ги вземат?

Могат да дойдат тук и да си вземат и втората епикриза. Те имат втора епикриза само че не им е давана тогава. Пак ви казвам, тази практика е прекратена. Сега им се дават и двете епикризи.

В тази втората ще пише друг период?

Защо ще пише друг период?

Защото в първата е целият период на лечение, а във втората целият период е накъсан на две?

Да, така е нормално е на две с двете епикризи, защото втората операция е след това, не е по едно и също време с първата. И защото е изписан пациентът, за да може да се отчете пътеката иначе не може да се отчете. И тогава когато се налага, защото не винаги се налага да се дават тия два дни луфт, то всъщност пациентът не е изписван. Той си лежи тук.

Те и те така казват.

Да.

А това не е ли източване на Здравната каса?

Е как да е източване като трябва да се отвори? Да не го ли отварям, да го оставя да умре ли? За да е източване, трябва да има някаква дейност, която не е показвана да се извърши или да си отчел нещо, което не си извършил. Нито единият случай, нито другият е такъв.

А хората, които сме записали, които ще ги видите, които твърдят, че са оперирани само един път - как ще им обясните, че са оперирани два пъти?

Това не са неграмотни хора. Аз въобще не казвам, че са неграмотни. И нямам представа за какво става дума. Как да разбера те защо не знаят. Те би трябвало да знаят. Във всички случаи би трябвало да знаят. Защото при всички случаи са влизали в операционната.

Да. Ама казват, че са оперирани един път.

Не. Влизали са втори път в операционната..

Снимка: bTV

Че, не са влизали втори път в операционната твърдят още много хора, с които се срещнахме, а някои от тях застанаха пред камерата ни. Виолета Томрушка в момента е в чужбина. Покойната ѝмайка е оперирана в отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ „Свети Георги“. Твърди, че интервенцията е една. И в този случай обаче, епикризите, отчетени в Здравната каса, са две.

От сигнала, изпратен до екипа ни и прокуратурата, разбираме, че има и служители на болницата, които нямат операция на сърцето, но пък имат отчетена епикриза за сърдечна операция по клинична пътека в Здравната каса. Разполагаме с такива епикризи на няколко служителите на болницата. Една от тях е на санитарка  в отделението по Кардиохиргия.

В сигнала е посочено също, че има хора, персонал, които работят в Кардиохирургия, които са с епикризи, че са оперирани, тези епикризи са отчетени в Здравната каса, всъщност тези хора никога не са оперирани?

Това не е възможно. Аз не знам такова нещо. Това най-лесно се проверява, тези хора, които го твърдят да го докажат и край. Не знам защо трябва да говорим по тази тема, каза професор д-р Начев.

„Вкараха ме в инвазивна кардиология, след което ми казаха, че съм за операция. Оперира ме професор Начев на 16 юни“, заяви Атанас Чинов - от село Хвойна.

Прави впечатление, че в повечето епикризи професор Начев фигурира като консултант, а не като оператор, както твърдят хората, с които се срещнахме. В официалното становище на Здравната каса, изпратено до медията ни, е посочено, че ако консултантът извърша оперативна дейност, не може да бъде отчетена клинична пътека и няма как да бъде платена.

Попитахме проф.д-р Генчо Начев дали когато е оперирал, на епикризата е пишело неговото име като оператор.

Не, пише ме като консултант.

Защото много хора казват, че вие сте ги оперирали, а на епикризата пише консултант. Това исках да ви кажа още в началото, че с всички хора, с които сме разговаряли, казват, че са много доволни от отношение, от вашата намеса, от болницата.

Още една аномалия има, понеже ме питахте, дали моето име пише. Това е тъпотията на касата. Трябва да си на 100% трудов договор, за да можеш да отчетеш. Няма значение дали оперираш, или не оперираш. И това е причината да се пиша като консултант, за да не ги отчитат, защото няма да ги отчетат. Аз имам 44 години стаж в Кардиохирургия, ще се занимавам с касата дали мога да оперирам, или не. Нали това е също едно безобразие? Не е за разследваща журналистика, но е безобразие.

Преди вие да бъдете назначен за началник на клиниката по Кардиохиргия е имало проверка от НЗОК и Икономическа полиция пак за клинична пътека 116? И дори е наложена забрана.

Забрана за какво?

Да се работи по тази клинична пътека.

Това не е възможно.

Такава проверка обаче е имало и е установена неизвършена, но отчетена  дейност през 2022 г. Тогава е наложено частично прекратяване на договора по клинична пътека 116, се казва още в становището.

„Аз като началник, като ръководител на катедрата отговарям за научната дейност и през 2021 година аз получих един отчет за дейността на отделението на Кардиохирургия, в който видях, че реално извършените операции са 402, а операциите, които са отчетени, са, ако не бъркам, около 750 операции. Разликата е значима. След като тези колеги бяха освободени, един от тях подаде сигнал за нарушенията, които се извършват, няколко месеца по-късно бяха извършени проверки от страна на НЗОК и НЗОК установи нарушения само при двама пациенти. Съответно касата ще предприеме административни актове и нищо повече“, обясни проф.д-р Заприн Въжев.

„Това, което ми предоставихте като материали с тези различни епикризи за един и същи пациент, който за един и същи период на лечение има издадени различни епикризи - една в него с едно съдържание и отчетени други към Здравната каса с друго съдържание може да наведе на мисълта за фиктивно отчитане на дейност, тоест дейност, която не е извършена, но отчетена. Разбира се, това трябва да се потвърди от компетентните органи. Не ме учудва. По принцип тук трябва да се намесят както вътрешния одит на Министерство на здравеопазването“, обясни Васил Пандов - бивш шеф на Надзорния съвет на НЗОК.

Снимка: bTV

Ден след като излъчихме нашето разследване - първа част, с нас се свърза дъщерята на 72-годишната Звезда Терзиева. Тя е била на лечение в УМБАЛ „Свети Георги“, където отказала сърдечна операция и си тръгнала по собствено желание. В епикризата, която ѝ е дадена, пише че е изписана на 2 май сутринта. Жената обаче твърди, че си е тръгнала на следващия ден - 3 май, следобед. Потвърждават го и нейните близки. Само че в следващите 7 дни тя не може да си купи животоспасяващи лекарства, защото по документи още не изписана от болницата.

Докато сме при жената, тя звъни на личния лекар и разбираме, че вече е изписана от болницата. До 9 май обаче при личния лекар е отчитало, че тя се  вече не се води на лечение. Така на практика Звезда Илиева, която е била вкъщи от 3 май, до 9 се води, че е в болница. През тези 6 дни тя не може да си закупи животоспасяващи лекарства. В същото време на епикризата, която дъщеря ѝвзима от УМБАЛ „Свети Георги“ е посочено, че тя е изписана на 4 май.

„Тук има два органа, които със сигурност могат да направят проверка. Единият вътрешен одит на Министерство на здравеопазването. Тоест трябва да сезирате министъра на здравеопазването, тъй като той е принципал на това лечебно заведение и другият орган, разбира се, Националната здравноосигурителна каса. Ако в хода на тези проверки има съмнения за извършени някакви, както казаха състави на Наказателния кодекс, могат да сезират. Те са длъжни всъщност и Здравната каса и МЗ да сезират прокуратурата и МВР, а те могат да се всъщност самосезират и вие може да ги сезирате, но и след вашето предаване те могат и сами да се самосезират“, казва Васил Пандов - бивш шеф на Надзорния съвет на НЗОК.

На ход са разследващите. А ние продължаваме да следим този случай.