Косвените доказателства показват, че истината по-скоро е на страната на Васил Божков. Това коментира в студиото на „Тази събота“ бизнесменът и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев, след като хазартният бос с 18 обвинения публикува серия шаржове и обобщена хронология, свързана със Закона за хазарта, в които твърди, че е рекетиран от управляващите.

Кадиев се разпозна в една от карикатурите, в която е наречен „разбойник от опозиционната шайка, внесъл закон, за да обложи пещерата на Али Баба с 15% данък от оборота“.

"Аз силно подозирам, че спорните текстове в Закона за хазарта, по които той се облагал на по-ниската ставка, не са писани от Менда Стоянова, нито от хората около нея, а са й донесени директно от него (Васил Божков – б.р.) Те са косвените доказателства, никой не знае къде е истината", каза той.

Според Кадиев не бива да се вярва 100 процента на нито едната страна:

„Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков, защото той има своите интереси, но по никакъв начин не приемаме за чиста монета, това, което казва другата страна  - Бойко Борисов и Владислав Горанов, защото и те имат своите интереси“, обясни Кадиев.

Моите усилия за вдигане на данъка за хазарта са били ползвани от другата страна, за да търгуват с Васил Божков, заяви още той.

Кадиев призна, че е направил грешка през 2014 г. и не се оправдава:

"В желанието си да запазя висок данък за еврофутбол, наземния хазарт, с което спестихме 30 млн. лева на държавата, направихме този пропуск по отношение на лотариите през 2014 г., който доведе до загуба за бюджета от около 8 млн. лв. По никакъв начин не ме оправдава, недопустимо е това. Нетно държавата печели, ако беше минал законопроектът на Йордан Цонев, тогава щяхме да загубим 30, не 8 млн.“, каза още бившият зам.-министър на финансите.

Той заяви, че няма притеснения, че е проверяван, дори подозира сметкте му вече да са гледани:

„Никога не е ставало дума за каквито и да е парични отношения между мен и Васил Божков. Никога не е имало предложение. Никога не съм се страхувал от него, никога не е имало и заплаха. Той очевидно е преценил, че съм дребно камъче, което може да заобиколи, било през Орешарски и Борисов сега. В неговия сигнал се говори за събития от 2014г. насам“,  казва Кадиев.

Според него има някаква връзка с внасянето на негов законопроект през октомври 2014 г.

„В желанието си да я поправя тази грешка, с новия парламент внасям законопроект. Описвам, че с ниска ставка се облагат само покер турнирите в игрални зали, Васил Божков твърди, че Бойко Борисов му се обажда да каже, че „ще оправи работата, ще ликвидираме този законопроект и ще направим нов“, и се намесва и Менда Стоянова. В комисия в НС всички депутати гласуват за моя законопроект в бюджетна, включително депутатите от ГЕРБ. Влизаме в зала, 15 души от ГЕРБ гласуват „за“ и 15 „против, а останалите ги няма, законорпоектът не минава. Фактът, че така са се разделили, такава е била командата. И те са го ликвидирали този законопроект“, коментира още Кадиев.

В момента, в който видях разликата, написах във "Фейсбук" тогава, че единственото обяснение, е, че Васил Божков се е разбрал с премиера, добавя бившият зам.-министър на финансите.

Вижте целия разговор във видеото!