Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков твърди, че е дал 60 милиона лева на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов "по тяхно искане и разпореждане" в периода от 2017 г. до края на 2019 г.

Това става ясно от сигнала, изпратен преди дни от Дубай, до главния прокурор и още девет адресата - институции, политически партии и посолства.

Сигналът съдържа твърдения за престъпления по служба и изнудване от финансовия министър Владислав Горанов, зам.-председателя на парламента Менда Стоянова и премиера Бойко Борисов.

От ГЕРБ, които също са получили сигнала, официално казаха, че не коментират защитни тези на обвиняеми лица. От президенството заявиха единствено, че са получили сигнала на бизнесмена.

Според хронологията, изложена от Божков, той е получил две оферти от чужди компании за придобиване на мажоритарния дял на Националната лотария.

bTV се свърза с една от тези компании. От чешката „САЗКА груп“ потвърдиха за интереса си.

"През 2019 г. отправихме индикативна необвързваща оферта за придобиването на мажоритарния дял акции в Националната лотария в България. Нашата необвързваща оферта не беше приета и преговорите бяха прекратени", обясниха от компанията.

Според Васил Божков заради този интерес финансовият министър два пъти е карал Божков да прехвърли 51% от акциите на Националната лотария на избран от управляващите играч.

След неговото несъгласие започнала проверка на комисията по хазарта, но нарушения нямало. Ден по-късно премиерът съобщил за такива, твърди разследваният бизнесмен.

Тогава финансовият министър поискал втори път от Божков да прехвърли дяловете, а новият отказ довел до законовите промени за хазарта и прокурорската акция през януари.

От Министерството на финансите отказаха коментар.