Карикатурите на пророка Мохамед в „Шарли Ебдо“ предизвикаха нова словесна война между френския президент Еманюел Макрон и турския му колега – Реджеп Ердоган. Бившият ни консул в Одрин Георги Димов заяви, че границата е била прекрачена и от двамата държавни глави. 

В „Тази сутрин“ той заяви, че причините, за да се стигне до тук се крият в действията на Турция. 

„За всички ни е очевидно, че от дълги години на международната сцена Турция е самотен играч, който е силно подозиран, избягван и санкциониран. Това може да се види и при кризата в Източното Средиземорие, където са залежите на петрол. Видяхме го в Сирия и Либия, а сега и в Нагорни Карабах“, каза Димов. 

По думите му напрежението между Париж и Анкара не е ново – в редица международни конфликти те са на различни позиции. Според него бойкотът на френски стоки в Арабския свят е бил пробит от първата дама на Турция. 

„Темата за политически ислям и забрадката като политически символ отдавна е разработвана в Турция – още на 2 ноември 2002 г., когато Ердоган дойде еднолично на власт“, каза Димов и показа карикатура на турски художник от 2004 г., наподобяваща тази в „Шарли Ебдо“ с държавния глава на Турция

Димов определи като адекватна позицията на страната ни за конфликта. Дипломатът заяви, че според него има връзка между терористичните атаки във Франция и карикатурите на пророка Мохамед в „Шарли Ебдо“. 

„Голямата амбиция на Ердоган, да бъде лидер на Мюсюлманския свят – просто няма ка да се случи, защото той е разделен на три. За арабите център е Египет, чиито отношенията с Турция са проблематични. За персите е Иран, а за туркоезичните – Турция, но те не могат да се съберат под една шапка“, каза още дипломатът.