Днес ще се проведе 12-ият Празник на горнооряховския суджук. Сурово-сушеният деликатес, който в други части на страната има и политически измерения, е на голяма почит в Горна Оряховица и вкусът му лесно се познава.
„Този празник все повече придобива популярност, доста гости от чужбина идват за този празник”, каза пред камерата на bTV кметът Добромир Добрев.
На въпроса кой и кога измисля рецептата за горнооряховския суджук е трудно да се отговори. Според директора на историческия музей Пламен Мадемов е възможно вдъхновението да е дошло от днешните албански преселници.
Деликатесът се прави от чисто телешко или говеждо месо. Характерният горнооряховски вкус идва от подправките и климатът: „Слаби сухи въздушни течения, които се появяват именно след Петковден тук в региона обуславят това чудесно бавно и постепенно съхнене на продукта... Именно тук, освен всичко друго, се появява и една бяла плесен....Тази бяла плесен пък по естествен начин, без Е-та и други консерванти, позволява на мазнините да останат свежи, да не гранят”.
Подправките са естествени, като целта е да се постигне лека лютивина и кимионът да се усеща.
Технологията се спазва и до днес. , горнооряховският суджук стана първият български продукт със защитено географско указание, което значи, че може да се произвежда единствено на територията на Горна Оряховица.
Трима са производителите на запазената горнооряховска марка. Те са длъжни да следват рецептата стриктно.
Защитеното географско указание забранява употребата на консерванти и оцветители. Затова и трайността на продукта е два месеца.