Това е някаква борба между хора, били преди години съдружници, които си отмъщават един на друг и мен ме вкарват в тяхната игра, а аз нямам каквото и да било отношение по въпроса. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя” оръжейният производител Емилиян Гебрев относно опита да бъде отровен през 2015 г.

Гебрев, коментира в ефира на „Тази сутрин” преди седмица, че все още не знае кой се е опитал да отрови него и още двама души през 2015 г. Не бил информиран и дали разследването по случая у нас продължава.

5 дни по-късно прокуратурата отговори с официално прессъобщение:

„Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с износ на оръжие и боеприпаси за Украйна (за Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна) - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание”.

Доволен съм, че най-накрая започна да се коментира опитът за покушение, тема на друг разговор е какво е предоставено, обяви оръжейният производител.

Той уточни, че досега никой не го е питал дали и колко оръжия и боеприпаси е изнасяла негова фирма за Украйна.

„Да, изнасял съм, но по-малко от 1/10 от това, което е изнесено за Украйна. Такава концентрация върху мен заради 1/10 – да убиват хора, не виждам смисъл. Въпросът е кой и каква информация е подал на руснаците. Тук е разковничето на опита за убийството. Какви цели и задачи  е следвал при подаването на информацията. Това са въпроси, които все още нямат отговор”, коза Гебрев.

Бизнесменът опроверга и твърдението, че към април 2015 г- не е имал интерес към оръжейния завод „Дунарит” и уточни, че има документални доказателства, че е стартирал процедурата по придобиване на предприятието още през февруари 2015 г.

Емилиян Гебрев се оплака, че от 2015 г. насам е мачкан от всички държавни институции.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!