"Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите ВиК предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми", посочи в предаването "Тази събота и неделя" министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му има и кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат за проблеми сега, за да създадат проблеми през лятото. 

"Спирам размяната на преписки – ваш номер, наш номер, няма да се занимавам повече с тях", възмути се министърът и обяви, че ще даде на прокурор шефове на ВиК заради лошо управление на дружествата и разхищение на вода.

Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – това ВиК дружества, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители, отбеляза Емил Димитров.

Язовир "Студена" е източен неправомерно, категоричен беше министърът на околната среда и водите. Той съобщи, че на "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник" ще бъде наложена глоба от 2 000 лева. 

За нерегламентираното горене на отпадъци той заяви, че в Бобов дол ще си сложат измервателни станции на комините, за да е ясно какво горят, а в населените места наоколо ще има уреди, на които да се вижда на табло какво точно се случва и гражданите да знаят.

"Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората", коментира министърът.

"В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона, и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10 % да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари", обясни Емил Димитров.

Той уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма. "От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен.  Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 – наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%", посочи министърът на околната среда и водите. 

Бившият екоминистър Нено Димов се разследва не само заради водната криза в Перник, но и заради условията на концесията на ски зоната в Банско. 

По този повод Емил Димитров коментира, че концесията, във вида, в който е определена, трябва да се приведе в граници.

"Проблемът е, че има техническа грешка. Описани са границите, но квадратурата, която е там, е различна от тази, като го заснемеш точно. Сега трябва да намерим коя е най-вярната част. По контур излиза повече, отколкото е описано в договора. Аз съм абсолютно категорично „за“ това, което е дадено по концесионния договор, по площ да бъде то – никакви разширения и увеличения", посочи сегашният министър.

"Също така, таксата която е определена преди време, трябва да се преизчисли. Договорът или ще се приведе в съответствие или ще се прекрати", категоричен беше Емил Димитров.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!