Днес правителството взе решение да се слеят ВиК-дружествата в страната в едно с общ капитал от 1 млрд. лв. Според кабинета с новата стурктура ще се гарантира качеството на ВиК услугите, както и приемливите цени на водата, която плащат гражданите.

Кабинетът изтъкна, че така ще се избегнат и проблеми като кризата с водата в Перник. Опозицията обаче, видя зад това решение опит за „замазване на отговорностите“.

ВиК холдингът трябва да се структурира до 6 месеца. Министрите отправиха критики към  ВиК дружествата, че умишлено не са кандидатствали по проекти за рехабилитация, финансирани с евросредства, въпреки че парите са били осигурени.

Холдингът ще е изцяло държавен и на пoдчинение на регионалния министър. Освен ВиК дружествата, в мега структурата ще се влеят и предприятия за ремонт и поддръжка.

„Целта е дългосрочно осигуряване на устойчив модел за финансиране на отрасъл ВиК, гарантиране на качествени ВиК услуги – при осигуряване на приемлива цена на предоставяната услуга“, посочи ресорният министър Петя Аврамова.

„От това, с което се сблъсках в Перник считам, че наистина това ще е начинът – не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и цялата ВиК структура на България да бъде оптимизирана като дейности“, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според опозицята и Обединените патриоти създаването на холдинга крие рискове. 
„Това е поредният опит  за замазване на нечия отговорност, защото прехвърляйки Вик дружествата под една шапка, защото всички кражби, извършени там, ще бъдат заметени и никой няма да понесе отговорност там“, заяви Иван Иванов, депутат от БСП за България.

Емили Димитров – Ревизоро получи и първите си задачи като министър на околната среда и водите – лично от премиера Бойко Борисов. Да провери вноса и износа на боклук, както и ВЕЦ-овете, които ползват питейна вода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!