Специализираната прокуратура образува ново досъдебно производство срещу бившия екоминистър Нено Димов за действията, свързани със ски зона „Банско“.

От години природозащитници алармират, че концесионерът се простира на много по-голяма площ от записаното в договора.

В края на 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване кабинетът да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зоната.

Според екоактивисти ски тя на практика е завзела териотории от национален парк „Пирин“. Твърдят, че ползва 60% повече територии, а отговорност може да се търси от всички, оглавявали екоминистерството през последните 10 години.

„Министрите, които са позволили да се ползва по-голяма площ от тази, която е дадена на концесионера, вероятно на всички може да се търси отговорност. Със сигурност има нарушения, а дали има престъпление, прокуратурата трябва да го докаже“, коментира случая Тома Белев.

Адвокатът на „ЮЛЕН“ АД отказа коментар с довода, че не е запознат с материалите.

Защитникът на Нено Димов – адвокат Ина Лулчева, определи действията на прокуратурата като държавна репресия: „Първо трябваше да се установи дали има извършени престъпления във връзка с концесията на „Юлен“, а след това да се разследва кой, кога и дали е извършил, дали има вина за това престъпление. Фактът, че се казва, че се образува дело, за да се разследват действия на Нено Димов, означава, че прокуратурата не се интересува от това дали има престъпление, а преследва човека“.

В края на 2017 г. редица екоорганизации поискаха оставката на Нено Димов заради приетите промени в плана за управление на Пирин, които според тях отваряха възможност за разширяване на ски зоната на Банско.

Нено Димов вече три седмици е в ареста с обвинения за безстопанственост заради водната криза в Перник. Още при задържането му прокуратурата обяви, че са намерени и документи, свързани с концесията на „Юлен“.

Хронология на събитията

  • В края на 2001 г. е подписан договорът за концесията на ски зоната над Банско за срок от 30 години

Снимка: btvnovinite.bg

  • През 2004 г. правителството приема план за управление на Национален парк Пирин

Снимка: btvnovinite.bg

  • През 2012 г. започват първите демонстрации „за“ и „против“ изграждането на втори кабинков лифт и по-широка ски зона над курорта.

Снимка: btvnovinite.bg

  • На последното си заседание за 2017 г. кабинетът „Борисов 3“ даде зелена светлина за промени в плана за управление на национален парк „Пирин“, в което природозащитници видяха вратичка за строителство в защитени зони. Решението провокира масови протести.

Снимка: btvnovinite.bg

  • Година по-късно легендарният скиор Марк Жирардели обяви, че той е собственикът на концесионера „Юлен“.

Снимка: btvnovinite.bg

  • В началото на миналата година Върховният административен съд окончателно отмени промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!