Ели Димитрова е сред най-популярните кайтбордистки в света. Българката сбъдва мечтата си лятото й да трае цяла година. Казват, че кайтбордистките са сред най-красивите жени на планетата. Може би заради усмивките на лицата и свободата, която излъчват. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ели Димитрова  - балерината, която танцува по вода, е смятана за една от най-добрите в този спорт в света. Родена е сред аромата от мидите и солта – в Поморие. 200 от 365 дни в годината тя прекарва във водата.

„Аз съм израснала тук и цял живот съм наблюдавала кайтсърфисти и винаги съм се вълнувала като ги гледам. Кайтът е много нов спорт, съвсем на скоро дори беше одобрен за олимпийските игри, това е най-бързо напредващият спорт в света“, разказва Ели.

Снимка: btvnovinite.bg

Първите уроци по кайт получава в поморийското езеро, но официалния си дебют прави в тюркоазените води на Занзибар.

„Била съм на много места – Бразилия, Кейптаун, Занзибар. Целият карибски басейн съм обикаляла с яхта, въобще места много известни за кайтсърф“, споделя българката.

Снимка: btvnovinite.bg

„В Бразилия имам доста интересна история, бяхме се загубили в джунглата с Весо Овчаров, който е парапланерист, наш, много известен, и си спомням, че бяхме тръгнали за едно много красиво място, известно с най-чистия въздух на планетата – казва се Ленсойc-Мараньенсес. Гледахме картата, но се оказа,  че тя ни обърка. Бяхме взели прекия път, който се оказа с 6 часа по-дълъг и всъщност се оказахме в дълбините на дюни, пясъчни. 30 км го взехме за 6 часа Стъмни се, излязоха скорпиони“, разказва Ели.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

„Венецуела е много диво, много красиво място, което препоръчвам на всеки. Това ми е едно от най-любимите места, на които съм била. Условията за кайт са уникални. Повечето хора не са го чували, това е малък архипелаг, който посещаваме, казва се  Лос Рохас и е неземна красота“, разкрива кайтбордистката.

„В Кабо Верде, когато бяхме преди 2 години, карах сърф и видях нещо във водата, което беше доста голямо и по принцип на всяко място, на което ходя, проверявам дали има акули, дали има нещо опасно. На Кабо Верде просто бях пропуснала и така беше първата ми среща с акула“, споделя Ели.

Снимка: btvnovinite.bg

Ели казва, че е любимка на морските обитатели.

„Една много паметна история имах в Африка. Бяхме обикаляли 7000 километра с кола – между Намибия, Замбия, Зимбабве, Кейптаун. Бяхме обиколи почти всички държави, естествено, бяхме го съчетали със сафари и други преживявания, но аз останах изключително впечатлена от Намибия, пустинята там и самата пустош, въобще някак си изпитваш много специални чувства там. Бяхме карали от страната на океана, беше изключително студено, с тюлени също“, спомня си българката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Там бях наблюдавала и пингвини, въобще съм карала с доста животни. Срещала съм доста костенурки, най-вече на Карибите, но много интересно и в Турция съм срещала и то дори някак си животните ми застават пред дъската. Дори съм си направил колекция от снимки, някак си животните явно ме обичат и винаги застават пред мен или около мен“, разкрива кайтбордистката.

От страст кайтбординга днес е и нейна професия. Тъй като в България няма достатъчно добри условия за този спорт, заедно с партньора й имат кайт училище в Гьокчеада, Турция, където казва, че изцяло ходят българи и румънци. Но заради пандемията, сезона и за тях закъснява.

„Вече сме изпуснали два месеца от сезона, но това са неща, които не зависят от нас и чакаме да започнем сезона. Гледаме хората да са щастливи и те като виждат нашето старание и това се връща обратно и някак си на това залагаме и някак си така работи нашето училище“, казва Ели.

Ели казва, че човек може да се научи да кара само за 3 дни, но за да бъдеш като нея – сред най-добрите в света - това са години във водата.

„Аз самата дори

– това е италианска компания, която ми предложи договор съвсем на скоро. Това е първият път, в който обявявам, че съм подписала с тях и съм много щастлива, че съм първото момиче в екипа на „Мозес“, разкрива Ели.

„Това е най-доброто постижение, което може да постигне сърфист да кара за марка и в  същото време да практикува спорт. Хората, които карат се опитват да направят така, че максимално времето да е прекарано в морето и това е шанс за тях това да се случва“, смята Ели.

Този спорт предлага различни дисциплини, което го прави постоянно предизвикателен и интересен.

„За радост има много момичета, които практикуват кайтсърф. Аз самата преподавам на повече момичета и това ме прави изключително щастлива. Не си представям живота ми да бъде по друг начин, освен свързано с кайтсърфа. Изключително щастлива съм от това, че мога 200 дена от годината да бъда до природата“, споделя кайтбордистката.

И тъй като много обича природата, когато няма възможност да сърфира по вода, тя е в планината и се надбягва с вятъра по снега.