Малка група сърфисти се възползва от не толкова строгите мерки в Норвегия по време на пандемията от коронавирус, за да се впусне в преследването на вълни около архипелага Лофотенски острови.

Докато у нас очакваме високи температури и топла пролет, там фонът е... снежен, а водите са студени. 

"В момента това е единственото място, където няма карантина и можеш да караш сърф, сноуборд. Също така тук няма акули. Аз съм от Южна Африка и там има доста, така че тук възможностите са добри - не само за сърф, а и за живеене", разказва треньорът на националния отбор по сърф на Норвегия Шанън Ансли.

"Нямам планове засега. Трябва да изчакам, за да можем да подновим работа. Искам отново да работя, да уча хората как да карат, да тренирам националния отбор. Иска ми се да имам по-голяма компания тук, но трябва да изчакам и ще преживеем тези трудни времена", добави той.

Въпреки че тази обстановка в близост до Полярния кръг навява повече мисли за ски, в последните години именно по бреговете на Норвегия се срещат сърфисти, които се възползват от благоприятните условия, както и възможността да наблюдават Полярния ден (когато слънцето не залязва) през лятото и Северното сияние през зимата.

"Тук е много екзотично. 24 часа грее слънце през лятото, през зимата се вижда Северното сияние. Студът може да изплаши доста хора, но така можеш да откриеш тези прекрасни вълни и красивата природа", разказва още Ансли.

Въпреки че в Норвегия има регистрирани над 7400 заразени с коронавирус, хората там могат да напускат домовете си, ако нямат симптоми и спазват социална дистанция навън. От 20 април пък работата си подновиха детските градини и началните училища.

bTV призовава: останете си вкъщи!