За тежката битка, която водят заразени и медици във ВМА - екслузивно разказват Мария Цънцарова и операторът Добромир Иванов.

Клиниката по интензивна терапия във Военномедицинска академия през последната година действа като COVID реанимация.

Снимка: bTV

“Нямаме никакви свободни места. Просто един изписваме и на друго място пристига нов човек на леглото“, казва старшата медицинска сестра в Клиниката по интензивна терапия във ВМА - Росица Янкова.

„Туко-що приехме последното свободно легло, заехме го с новия болен. За съжаление е така“, споделя Таня Господинова, която също е медицинска сестра.

Снимка: bTV

В зала 1, 2 и 3 на COVID реанимацията попадат тези, които не минат през заразата като през "обикновено грипче":

“Tози пациент е без никакви придружаващи заболявания. Разболява се на 19-ти, PCR - положителен. Разболява се с неговата съпруга. Това е най-критичният период 6-7 ден някъде“, обясни д-р Росица Павлова, лекар-ординатор.

„За съжаление имаме млади пациенти. За съжаление имаме пациенти без придружаващи заболявания, които заболяват тежко. И правят усложнения на бял дроб на сърдечно-съдова система. Имаме и загуби сред тях. Те се понасят много тежко“, споделя д-р Кирил Фералиев, който също е лекар-ординатор.

Снимка: bTV

За използването на електрошок при постъпили в тежко състояние пациенти все по-често разказват лекарите.

Снимка: bTV

„На всяко дежурство. Вече на всяко дежурство. За последните няколко седмици на всяко дежурство имаме такива ситуации“, споделя Фералиев.

Снимка: bTV

„Понякога са имали по 4-5 реанимации и не могат да се държат на краката си. Докато ми обясняват как са останалите пациенти, понякога почват да плачат. И аз ги питам защо. Те казват: Защото нямам сили да говоря и нямам сили да се прибера вкъщи“, споделя старшата медицинска сестра Янкова.

Снимка: bTV

На 28 октомври в реанимацията на ВМА всички пациенти са неваксинирани.

„Това са много редки случаи на ваксинирани, които стигат до нас. Под 1%. Другите хора са 99% неваксинирани.  И с толкова придружаващи заболявания… те завършват фатално, за съжаление. Повечето от тях. Въпреки нашите усилия. Такива моменти са трудни“, казва д-р Фералиев.

Лекарите разказват и какви са причините на някои хора да не се ваксинират:

"Най-различни причини. От това че не са сигурни в съставките на ваксините  и от тези, които нали някой ще ни чипира в кавички казано, някой ще ни следи от горе нали най-различни причини. Други казват, че имат алергични заболявания, а пък не са ги доказали", споделят медиците от отделението. 

Но за всеки живот лекарите се борят до последен дъх.

Екипът на bTV бе в реанимацията на ВМА в четвъртък, 28 октомври. В този ден там нямаше нито един ваксиниран пациент. А още на следващия ден, болницата разкри нови 36 реанимационни легла. Те са разположени във всички клиники, в които се лекуват болни от COVID-19. А тези клиники бяха увеличени с още шест в началото на седмицата.