Остават броени часове до дългоочаквания старт на новия сезон на кулинарния телевизионен формат „Мастършеф”. Той започва утре от 21 ч. по bTV.
В неделя сутрин обаче сме в компанията на шеф Петър Михалчев, който ще ни предложи една нетрадиционна закуска, която включва и риба.
„Има малко латвийско, има малко корейско, скандинавско, но основата е нашата ферментация. Нашето кисело зеле и съм подбрал херинга, която е наложена в бисмарк – сока от киселото зеле. Киселите краставички са наложени в саламура, в която има сол, дафинов лист, черен пипер и пресни клонки от вишня с белен чесън. Има още домашна горчица, стар лук, намачкан с лют пипер, масло и черен хляб с кориандър”, обясни шеф Михалчев.
Може би не всеки български дом започва деня със закуска с риба, но в Япония, където е живял шеф Михалчев, рибата присъства задължително на сутрешната трапеза.
„За японеца храната е и начин на живот, и история. На храната там се придава символика. Един омлет например си е архитектурно инженерство… Краставиците се режат по определен начин, защото приличали на плавниците на едно животно – капаваши. То разбира се е митично. Нещо много важно там е, когато консумираш храна, независимо дали вкъщи или заведения – никога не се парфюмираш. Когато отидеш на заведение, заведението трябва да мирише на храна, а не ти да умиришеш всичко на парфюм. Апетитът идва с аромата”, разказва готвачът.
Вижте още рецепти и интересни истории на шеф Петър Михалчев във видеото!