Двама млади лекари ваксинираха срещу COVID-19 близо 40% от пациентите си. Д-р Елена Вацова и д-р Алиосман Ахмед показаха как нещата могат да се случват без принуда – със сърце и пример.

Върбишкият проход панорамната отсечка на д-р Ахмед до близо 2000 пациенти и здравните служби на пет шуменски села.  За него всеки ден е работен, едно безкрайно отиване и връщане при тези, които го очакват с надежда.

Младият медик постига забележителен успех – поставя ваксини срещу COVID 19  на близо 40% процента от своите пациенти.

Пандемията от COVID-19 се появява, малко преди д-р Елена Вацова от Плевен да вземе последния си изпит. Скоро тя сменя студентската скамейка с  пътната карта на павликенските села и историите на стотици пациенти.

„Попаднах на една статия, която беше за д-р Пламен Латев, който сам обслужва пациентите в някого великотърновски села. Тогава аз си спомних разказите на нашите преподаватели как едно време всеки млад лекар, който е току-що завършил, трябва да прослужи определено време, където бъде разпределен, нямаш апаратура, нямаш и много помощници, трябва да разчиташ предимно на себе си. Така реших, че може би това е моят път и ще бъде интересно“, разказва младата лекарка.

Тя не може да каже точно какъв е процентът на ваксинираните ѝ пациенти, но знае, че са много – около 3500 от по-малко от 10 000 души.

В отношенията си с тях д-р Вацова подхожда като приятел, съветник и дори изповедник.