За някои от нас изразът „Трета световна война" е просто медийно клише за привличане на повече внимание. За други, обаче, които имат дядовци, прадядовци или прапрадядовци, изпитали лишенията и ужаса на войната върху гърба си – самото произнасяне на "трета световна война" буди тревога и страх. За нова световна война заговорихме, след като САЩ ликвидираха висшия ирански генерал Касим Сулеймани.

Снимка: bTV

Безпилотните летателни системи, по-познати и като дронове - вече не са само част от филмовите сценарии. Днес те са необходими в различни сфери от живота ни и затова се разработват различни типове. Някои от тях, наричани "новите оръжия".

Снимка: bTV

„Един от големите проблеми, които са в Пакистан и Афганистан, са съпътстващи жертви. Взимат се мерки за тяхното минимизиране и едно от тях е едно оръжие, което започна да се вижда в последните няколко години – вариант на ракетата „Хелфайър“. Автомобил, в който пътуват терористи, тя отваря едни остриета  и буквално нарязва, унищожава, всичко, което се намира в този автомобил. Много нехуманно оръжие, но минимизира жертвите… Мнението е, че става въпрос за едно нарушаване на международното и хуманно право, особено, когато тези операции се случват на територията на трета страна, която няма нищо общо със случващото се.. Нещата са в една сива зона“, обясни Красимир Грозев, главен реактор на сп. "Аеро".

В началото на миналия век в Обединеното кралство е разработен първият безпилотен летателен апарат за многократно използване, наречен "Queen Bee". А през 1948 г. в САЩ е създаден първият разузнавателен апарат от този тип. 

Стефан Христозов е създател на блога "Безпилотни системи България". Той коментира, че България има също своите разработки още от 60-те години.


Снимка: bTV

„В България нещата започват 67-ма година с кап. Милчо Йорданов, той демонстрира един полет с неговия личен апарат за ръководството на полета, в който участва за зенитна стрелба, с цел да се стимулира полета на зенитни ракети. Те го възприемат, това моментално става държавна политика. 3 години по-късно вече има установен цех, в който тези неща започват да се произвеждат и прототипират. Това с годините се развива, идвали са конструктори дори от Съветския съюз от Израел как се правят безпилотни системи. Това ноу хау сме го изгубили на по-късен етап. "Нити" – това беше една разработка, правена за министерството на вътрешните работи – 2010 г. някъде спират дейност поради простата причина, че продуктът им не е възприет за работа“, заяви Стефан Христозов, създател на блога "Безпилотни системи България".

Снимка: bTV

На 30 декември Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за доставка до 2024 г. на безпилотни летателни системи от два модела за прогнозна обща стойност от 24 800 000 с ДДС. Те обаче не са въоръжени, а за разузнаване.

Снимка: bTV

„България в момента има няколко типа, които са много базов клас, които се използват от сухопътни войски, те са подарък от САЩ. Сега в момента ще се опитаме да си купим няколко бройки от тези базов клас. Дали България ще има нещо по-сериозно, което ще носят оръжие, е въпрос на политическо решение. Сега в момента се изработва един план за превъоръжаването на България, който ще бъде до 2030 г. Той трябва да е готов през пролетта, така че вътре може да има заложени и въоръжение от по-скъп клас“, обясни Грозев.

До колко подготвени са съседите ни:

„Сърбите са един пример от Европа, който закупи китайски дронове, тактически дронове, с които могат да използват по-сложни мисии освен наблюдение, могат да целеуказват и да бомбохвърлят. Турция е друг пример, те казват нашата държавна политика ще е да разработим такива машини, колкото и да ни струва…Десетина години по-късно техните дронове летят в Австралия, Сирия и Либия – това са най-горещите точки на планетата в момента“, каза Христозов.

Историята помни...

"В Сирия се оказва, че тези апарати, които хората ги свързват с играчки, те могат да се използват и за пускане на гранати и стават оръжия за някаква форма на тормоз. Имаше няколко опити за атентати, например венецуелския президент се опитаха да го убият по такъв начин“, обясни още той.

Снимка: bTV

„Иран само през изминалата година нанесе удар с едни дронове и крилати ракети върху едни огромни петролни инсталации в Саудитска Арабия, когато буквално за 1 нощ производството на петрол в Саудитска арабия падна на половина. Беше интересно как критичнатa инфраструктура на една страна може да се защитава от безпилотни апарати, които са малки и трудно откриваеми“, каза експертът.

С усъвършенстването на различните типове дронове се отваря и цяла нова ниша. Вече се разработват и така наречените антидронове.

„Израел винаги са били една от водещите нации и е срамота, че някога те са идвали тук да се учат. В момента имат най-модерните системи за въздушна отбрана, противоракетна отбрана. Успяват да направят едни от най-добрите модификации на въздухоплавателни средства и имат и едни от най-добрите дронове, щом Германия и Швейцария им се доверяват. Това са сложни системи с различни компоненти и бях изненадан да разбера, че дори и в България има компания, която прави такива неща“, обясни Христозов.

Нараства ли опасността от престъпления и може ли да се злоупотребява с потребителските дронове?

„Съществуват и дронове, които са пригодени за закачане, много често рибари ни звънят, че искат да си хвърлят захранката, такъмите в язовира и примерно това е такъв модел, на който има специално добавен порт, който може да пуска от въздуха не само захранка, може да пуска всичко….“, Стоян Йорданов, сертифициран дрон пилот.Марк Гудман дълги години е част от изследователския център на НАСА, работил е за ФБР и Интерпол. Наричан е още ченге от бъдещето. Той споделя притесненията си, че технологиите могат да ни донесат и техно-утопия.

Снимка: bTV

„Как се защитаваме въобще от тези неща и няма ли да има някакви по-особени ограничения в използването и произвдосвото. Другото, което е, изкуственият интелект. Дали тези безпилотни апарати, които са чисти изпълнители, използвайки един ограничен изкуствен интелект те да решават сами как да ударят какво да ударят, дали това е целта или не. И това нещо ще видим“, коментира Грозев.